Rotterdam hangt vol met zwart-witte tijgers en dat kan maar één ding betekenen: het International Film Festival Rotterdam (IFFR) komt eraan. Van 25 januari tot en met 5 februari zijn er, naast de tientallen films die vertoond worden, door heel de stad debatten, feesten en andere filmgerelateerde activiteiten. EM zet de leukste evenementen voor studenten (en medewerkers) op een rijtje.

In de week voorafgaand aan het IFFR wordt het festivalgevoel in het Erasmus Paviljoen al aangewakkerd met de vertoning van één van de meest besproken films van de editie van vorig jaar: Tanna. Deze film van de Australische documentairemakers Martin Butler and Bentley Dean is opgenomen op het (gelijknamige) tropische eiland in de Stille Oceaan. De ‘acteurs’ in de film zijn ook allemaal bewoners van het eiland.

Films

Het belangrijkste tijdens het IFFR zelf is natuurlijk: films kijken. Naast het reguliere programma zijn er voor studenten extra activiteiten, zoals een speciale EUR-voorstelling. Op de laatste donderdag van het festival krijgen studenten en medewerkers in Pathé Schouwburgplein de Zweedse film A Hustler’s Day voorgeschoteld. Ook het CJP organiseert een middag voor studenten, met drie films, bier en bitterballen.

En voor wie een film alleen niet genoeg is, is er ook nog het Tiger College. Onderzoeker Etienne Augé geeft voorafgaand aan de film The Future of Work and Death een (Engelstalig) college. Augé is universitair hoofddocent aan de Erasmus School of History, Culture and Communication met onder andere film en science fiction als specialisatie.

IFFR
De EUR en het IFFR werken al jaren samen.

Quiz

De talkshow Studio Erasmus kan natuurlijk niet achterblijven. Op de maandag van het festival kunnen studenten in de Rotterdamse Schouwburg de strijd aangaan met andere filmkenners. Een dag later is de Rotterdamse Schouwburg het decor van een IFFR-editie van het programma. Te gast is onder anderen cultuurwetenschapper Abby Waysdorf, die komt uitleggen waarom wij locaties uit films en series met eigen ogen willen zien.

Ben je geen grote filmliefhebber, maar heb je na het lezen van dit artikel wel zin in een filmfeest? Naast het openings- en slotfeest van het festival zelf, zijn er tijdens het festival genoeg andere feesten met een filmtwist, zoals een speciale editie van De Tijdcapsule in café en poppodium Annabel die volledig in het teken staat van filmmuziek.