Tegen de tijd dat je dit leest, ben je wellicht je goede voornemens alweer vergeten. Maar de eerste drie dagen van het nieuwe jaar stonden de digitale tijdlijnen vol tips over hoe je gezonder eet, ‘eindelijk’ die kilo’s kwijtraakt en je lichaam in een vorm krijgt die alleen haalbaar is voor mensen die daar hun beroep van maken.

Maar tenzij je zo’n ingenieus stickersysteem gebruikt dat je ook van het bedplassen af heeft geholpen, is de kans groot dat je ‘het’ niet volgehouden hebt, alle artikelen ten spijt. Dus begin je het nieuwe jaar met een naar gevoel en het voornemen om het volgend jaar toch weer te proberen.

Japanse vouwtechnieken

Ik geloof echter dat je op elk moment een nieuwe start kunt maken. Sterker nog, ik grijp elke kans aan om nieuwe, vaak onhaalbare beloftes aan mezelf te maken: de start van het academisch jaar, de eerste dag van de maand, een nieuwe baan of omdat het maandag is.

Wat dit leuk maakt om te doen, is dat ik mezelf sinds een paar jaar regelmatig een nieuw zelfhulpboek cadeau doe. Deze boeken doen voor mij wat stickers voor een zesjarige doen. Het eerste zelfhulpboek dat ik las en met succes toepaste, was Marie Kondo’s Opgeruimd. Hoewel ik het nog steeds niet over mijn hart kan verkrijgen om mijn boekencollectie eens uit te zoeken (niet in de laatste plaats omdat ik dan eerst alle dozen van de zolder van mijn ouders moet sjouwen), heeft deze opruimgoeroe er wél voor gezorgd dat mijn kleding keurig volgens Japanse vouwtechnieken in de kast ligt.

Wanneer je veel zelfhulpboeken leest, weet je dat elk boek en elk voornemen om hetzelfde principe draait: je moet het wel zelf doen. Want als je de eerst stap niet zet, gaat er niets gebeuren. Om hier beter in te worden, besloot ik vorig jaar voor een klassieker te gaan: Getting Things Done. Hierin legt David Allen uit hoe je op een efficiënte manier al je to-do’s kunt organiseren en afstrepen. Helaas ben ik nu al drie keer opnieuw begonnen en kom ik niet verder dan hoofdstuk 2. Tijd om een stickervel op te hangen!