Geregeld verschijnen er persberichten dat thuiswerken veel efficienter, maar deze berichtgeving blijkt doorgaans op niets gebaseerd. De vraag is dus of het klopt. Nick van der Meulen (EUR) doet een uitgebreid onderzoek naar de effecten van thuiswerken en vertelt er op een zodanige manier over, dat je nooit meer hetzelfde achter je thuisbureautje zit.

Voor zijn promotieonderzoek ‘The Distance Dilemma’ wilde Van der Meulen uitzoeken hoe bedrijven tegemoet kunnen komen aan werknemers die flexibel en zelfstandig willen werken. Maar dan wel zonder dat dit ten koste gaat van de veronderstelde voordelen die zouden ontstaan wanneer mensen samen werken op één locatie: betere samenwerking en delen van kennis. De Rotterdamse onderzoeker was vooral benieuwd naar welke onderdelen van een digitale werkomgeving, nodig om flexibeler te werken, uiteindelijk ook echt bijdragen aan betere bedrijfsprestaties.

Studio Erasmus is de maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit, waarin de brug wordt geslagen tussen wetenschap en maatschappij.