Studenten kunnen treuzelen zolang ze willen, hun studiepunten blijven geldig. Sinds 1 januari mogen opleidingen verouderde tentamenresultaten niet meer laten vervallen.

De wet op het hoger onderwijs is met ingang van het nieuwe jaar aangepast. Het was eigenlijk niet de bedoeling, maar opleidingen kunnen nu helemaal geen studiepunten meer afpakken van trage studenten, heeft onderwijsexpert Peter Kwikkers ontdekt.

Bij veel opleidingen vervallen studiepunten als studenten te lang over hun opleiding doen. Zo willen universiteiten studenten tot spoed manen. Van minister Jet Bussemaker van Onderwijs mocht dat.

Rendementsdenken

Maar de Tweede Kamer verzet zich tegen zulk ‘rendementsdenken’. Studiepunten zouden alleen moeten vervallen als de getoetste kennis aantoonbaar verouderd is, vinden de meeste parlementariërs. Bovendien moeten de persoonlijke omstandigheden van studenten meewegen, net als bij een bindend studieadvies in het eerste jaar.

Alleen was het amendement van PvdA en SP een beetje onhandig opgeschreven. Het leek wel alsof studiepunten nooit meer konden vervallen zodra er bijzondere persoonlijke omstandigheden meespeelden. De Eerste Kamer trok aan de bel.

Nu moet Bussemaker eerst de formulering van het amendement verbeteren voordat het in werking treedt. Daarvoor moet ze toestemming krijgen van de Tweede en Eerste Kamer en dat neemt allemaal tijd in beslag.

Het oude wetsartikel voor het beperking van de geldigheidsduur van tentamens is sinds 1 januari al veranderd, terwijl het nieuwe artikel nog niet in werking is getreden. Dus is er een lacune ontstaan. Kwikkers lanceert meteen een service voor trage studenten op zijn website. Voor honderd euro gaat hij de kwestie voor hen aankaarten bij hun universiteit of hogeschool.

Weer geldig

Volgens Kwikkers zijn de gevolgen nog groter: ook in het verleden afgepakte studiepunten zijn gewoon weer geldig. Maar hij hoopt dat studenten wel even nadenken voor ze hier een beroep op doen: “Ik wil niet op mijn geweten hebben dat een aspirant-fysiotherapeut die vijftien jaar geleden voor het laatst wat spieren heeft gekneed zomaar al zijn studiepunten terugkrijgt.”

Overigens fulmineert Kwikkers al jaren tegen het afpakken van studiepunten om studenten sneller te laten studeren. Dat was volgens hem ook in strijd met de oude wet, al dacht onderwijsrechtbank CBHO daar anders over.