Voor het tweede jaar op rij vestigen minder jongeren zich in universiteitssteden. In alle andere leeftijdsgroepen steeg het aantal verhuizingen juist. Van juli tot en met oktober verhuisden 46.000 jongeren naar een andere gemeente in Nederland. Dat is 4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vorig jaar bedroeg de daling 14 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.

Onder 19-jarigen is de daling met 7 procent het sterkst. De cijfers worden vertekend door Syrische immigranten die binnen Nederland verhuizen. Zonder Syriërs zou de daling bij 17- tot 22-jarigen 7 procent zijn en bij 19-jarigen zelfs 10 procent.

Minder jongeren naar studentensteden

Bijna alle universiteitssteden kennen een daling in het aantal jongeren dat zich in de gemeente vestigt. In Utrecht was die met 25 procent het grootst, daar kwamen ruim zevenhonderd jongeren minder wonen dan een jaar eerder. Ook in Amsterdam (14 procent) en Tilburg (13 procent) nam het aantal nieuwe 17- tot 22-jarigen behoorlijk af. Rotterdam zag een daling van 9,2 procent. Hier vestigden zich 1.922 jongeren, bijna tweehonderd minder dan in 2015. Alleen in Eindhoven (4,9 procent) en Leiden (4,6 procent) steeg het aantal nieuwe jongeren in de gemeente.

Leenstelsel

In juli tot en met oktober 2015 daalde het aantal verhuizingen van nieuwe jongeren nog in alle studentensteden. In die periode gingen de eerste studenten zonder basisbeurs van start. Het CBS noemt de invoering van het leenstelsel dan ook als mogelijke verklaring voor de daling van nieuwe jongeren in de studentensteden.