‘God is almachtig, Hij kan ook invloed uitoefenen op tijd’

EM sprak vijf wetenschappers over hun levensbeschouwing. Wetenschap en religie, is dat een contradictio in terminis of valt dat reuze mee? Eerste wetenschapper: Elbert Dijkgraaf.

Naam: Elbert Dijkgraaf

Functie: Bijzonder hoogleraar Empirical Economics of the Public Sector

Faculteit: Erasmus School of Economics

Levensbeschouwing: Protestants

“Mijn overtuiging is dat geloof en wetenschap twee kanten van één medaille zijn. Aan de ene kant kun je in de wetenschap dingen die dichterbij staan ontdekken en de wereld beter leren begrijpen. Aan de andere kant kun je onbegrijpelijke dingen in Gods hand leggen. Dat zorgt bij mij voor een relaxte houding.

Ik vind het makkelijker om mijn geloofsachtergrond in mijn onderwijs te verwerken dan in mijn onderzoek. Als ik lesgeef, probeer ik bijvoorbeeld bij kosten- en batenanalyses een ethisch aspect mee te geven aan studenten: een plus hoeft niet automatisch te betekenen dat je het moet doen, omdat je als mens ook ethische afwegingen maakt.

'Ik hoorde mensen al denken: die Dijkgraaf heeft vast lopen foefelen met de cijfers.'

In onderzoek ben je bezig met feiten en hebben ethische overwegingen of overtuigingen als het goed is geen invloed op de uitkomsten. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, heb ik een keer een onderzoek afgewezen waarbij ik een kosten- en batenanalyse moest maken van winkelsluiting op zondag. Ik hoorde mensen al denken: die Dijkgraaf heeft vast lopen foefelen met de cijfers.

God is almachtig, Hij kan ook invloed uitoefenen op tijd. Bijvoorbeeld: God schept op dag 1 een boom. Op dag 2 gaat een wetenschapper kijken hoe oud die boom is. Vanuit zijn kennis weet hij dat hij de ringen moet tellen. Daarmee komt hij op veertig jaar. Wetenschappelijk heeft de wetenschapper gelijk, en toch klopt het niet. God weet dat, Hij heeft die boom de dag ervoor neergezet.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

  • Geef een reactie
  • Reacties

  • Merkwaardig voorbeeld over die boom, zo lust ik wel een paar! Als God zegt dat 2+2 gelijk is aan 5. Vervang God door Big Brother uit 1984 en je hebt de tolerantie van religieuze fanatici te pakken.
    Was het niet de kerk die zei dat de aarde plat was en dat de zon er om heen draaide? Keer op keer werden religieuze stellingen onderuit gehaald door de wetenschap. Geloof en wetenschap gaan niet samen. Als moreel kompas is religie prima maar houd het verre van de wetenschap!

  • Reacties zijn momenteel gesloten.