Afgelopen dinsdag ontstond er brand in het G-gebouw op de campus. Oorzaak: een verhitte koffieautomaat. Gelukkig was het brandje snel onder controle, maar dat had ook anders kunnen aflopen. Stel je voor, jij was ter plekke aanwezig en de brand had zo snel om zich heen gegrepen dat je al snel geen kant meer uit kon. Wat dan? EM geeft vijf tips om je hoofd koel te houden.

1) Attention to me, please!

Als je nietsvermoedend in je werkgroepje zit en het vuur staat inmiddels tot aan je lokaaldeur: blijf rustig! Via die deur is duidelijk geen optie, maar ieder lokaal heeft ramen. Sla een raam in en zorg er voor dat je gezien wordt. Schreeuwen, springen, zwaaien, alles om maar de aandacht te krijgen. Dit podiumoptreden is van levensbelang, so it better be good! Bel zodra je kan de calamiteitenlijn: 010-4081100.

2) You go, tiger!

Mocht het vuur je lokaal nog niet bereikt hebben, maar is wel al de hele gang gevuld met rook? Blijf zo laag mogelijk bij de grond. De rook stijgt, dus dichtbij de grond kan je nog enigszins wat zien en beter ademen. Probeer naar een uitgang te zoeken. Dat kan je het beste doen door te tijgeren.

3) Me, myself and I

Je eerste instinct als je vriend(in) flauwvalt, is dat je bij hem of haar wil blijven. Je kan je dierbare proberen mee te trekken naar de uitgang maar als dit je te veel energie kost, moet je hiermee stoppen. Hoe erg het ook is, denk eerst aan jezelf. Het is het belangrijkst dat jij jezelf in veiligheid brengt, daarna kun je de hulpverleners waarschuwen dat er nog mensen in het gebouw zijn.

4) Natte (thee-)doek

Ieder instinct zegt: houd een doek voor je mond tegen de rook. Maar een droge doek of een droog stuk kleding is niet genoeg. Maak het stuk kleding nat met je flesje water, anders adem je alsnog de droge rook in en lig je binnen de kortste keren plat.

5) Trappenworkout

Vermijd altijd de lift! Ook als je op verdieping 15 van het H-gebouw bent gestrand, neem de trap. Ik hoor je al denken: ‘Maar de lift is sneller’. Die kan alleen wel gaan storen en dan zit je helemaal vast in het brandende gebouw. De brandweer ziet je niet en door de zware liftdeuren ben je ook bijna onhoorbaar voor de hulpverleners. Just don’t.