Waar komen studenten van de Erasmus Universiteit terecht? In deze rubriek vertellen afgestudeerden over hun loopbaan en over hun leven: wat hebben ze geleerd? Zo geven ze en passant wat tips over wat je wel en niet moet doen om zelf een carrière op te bouwen.

Naam: Willem Briët (45)
Studie: Studeerde tussen 1992 en 1997 Bedrijfseconomie
Huidige baan: Directeur ABN AMRO MeesPierson Rotterdam. “Het is naast je gewone werk ook een zeer representatieve baan die niet past tussen 9 en 5, maar ik ben als een vis in het water bij relatiediners, openingen en sponsorevents.”
Carrière: Willem kon na zijn studie aan de slag bij verschillende banken, maar had bij ABN AMRO de beste klik. Hij begon er als trainee en stapte na een paar jaar over naar de tak private banking. Vervolgens had hij meer dan negen verschillende (leidinggevende) functies. In die tijd dacht hij wel eens na over een andere werkgever, maar hij bleef de bank trouw, en de bank hem.

Mister ABN AMRO
“Behalve dat ik operationeel en commercieel eindverantwoordelijk ben voor het Rotterdamse ABN AMRO MeesPiersonkantoor, ben ik ook het gezicht naar buiten toe. Als ‘mister ABN AMRO’ zijn verbinden en inspireren mijn hoofdtaak. Dat geeft me veel energie. Contact maken en hebben met mensen heb ik altijd leuk gevonden. In het begin deed ik dat alleen met klanten, als leidinggevende ook met de mensen in mijn teams, en nu dus ook met mensen buiten de bank. Mensen noemen mij vaak een ‘snelle denker en vlotte prater’.”

willem-brie%e2%95%a0et-1116-007-small

Op mijn kop van de secretaresse
“Waar in erg aan moest wennen in deze baan is dat ik mijn agenda en mailbox niet meer zelf beheer. Op dat punt lever ik zelfstandigheid in. Qua mail heb ik overdag vaak alleen tijd voor de als spoed gemarkeerde berichten, terwijl de FYI-mails (For Your Information, red.) vaak de leukste nieuwtjes bevatten. Soms geeft mijn secretaresse me op mijn kop, omdat ik zelf mails beantwoord uit de laatste categorie. Ik ben gewoon te nieuwsgierig (lacht). ”Een ander, soms minder leuk aspect van deze baan is dat mensen me aanspreken over alles wat er over de bank geschreven en gezegd wordt. Het beeld dat media schetsen over banken mag ik dan toelichten, terwijl ik vaak niet betrokken ben geweest bij het onderwerp.”

Tegendraads
“Om te onderzoeken hoe ik me na mijn derde baan bij ABN AMRO verder kon ontwikkelen, ging ik praten met mensen die in hun loopbaan verder waren dan ik. Ze adviseerden me vooral een ‘logische’ keuze, het gebaande pad. Ik kwam er niet echt uit, tot iemand met een verfrissend advies kwam: ‘Willem, je moet als volgende baan dátgene gaan doen, wat je onwijs leuk vindt. Daardoor ga je dat heel goed doen en dan val je vanzelf op.’ Ik koos toen voor private banking, vond het fantastisch en nu zit ik hier. Het was het beste advies dat ik kreeg.”

Volg je intuïtie
“Op gevoel beslissingen nemen past bij me. Zo ben ik ook bij ABN AMRO begonnen. Ik wilde destijds graag bij een multinational werken waarvan iedereen de naam en de producten kent, maar welke bank dan? Tijdens de kennismakings- en selectiegesprekken met ABN AMRO voelde ik echt een klik met de mannen en vrouwen in pak tegenover me. Het voelde vertrouwd, zoals met een grote broer of zus. Ik hoop dat ik afgelopen jaren afstudeerders datzelfde gevoel heb gegeven, als die tegenover me aan tafel zaten.”