In het Polakgebouw opende woensdag een fotoexpositie van voormalig Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat onder de naam ‘Weer toekomst!’. Daarin volgt Polat vluchtelingstudenten van Stichting UAF. Tijdens de opening reikte de fotograaf ook een prijs uit aan de winnares van een fotowedstrijd van SG Erasmus.

Ahmet Polat maakte de expositie in samenwerking met de Stichting voor vluchtelingstudenten UAF. Deze stichting helpt hoogopgeleide vluchtelingen bij het vinden van een passende opleiding en baan. Polats werk verscheen eerder onder andere in de Rolling Stone en de New York Times en heeft exposities gehad in onder meer het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM en het Rijksmuseum.

‘Vluchtelingen zijn meer dan alleen vluchteling’

2016-11-09-expositie-weer-toekomst-129
The interactive part of the exhibition. Beeld door: Arie Kers

Met de tentoonstelling in het Polakgebouw willen Polat en de stichting laten zien dat vluchtelingen ook gewone burgers zijn. “Hoe de media vluchtelingen framet, definieert wat wij denken van vluchtelingen. Ik wilde laten zien dat ze meer zijn dan bootvluchtelingen of zielige mensen in de hoek achter een hek bij een AZC,” legt Polat uit bij de opening.

Op de foto’s staan dagelijkse taferelen van ex-UAF-vluchtelingen  in Nederland. Ze vieren hun  verjaardag of zijn op de kermis, ze dansen of gaan naar de kerk. Een van de geportretteerden, Victor Habyalimana, is ook aanwezig bij de opening. Hij is enthousiast over het resultaat: “ik zie echt mezelf op de foto’s: een competitieve jongen die vooruit wil.”

De expositie van Polat is interactief. Bezoekers kunnen een podcast beluisteren waarop de ex-vluchtelingen hun verhaal vertellen. Bovendien is het mogelijk kopieën van de foto’s inclusief begeleidende teksten van een levensgrote ‘scheurkalender’ af te scheuren en om toe te voegen aan de privécollectie.

Een trap die nooit eindigt

Tijdens de opening maakte Polat ook de winnaar bekend van de fotowedstrijd ‘Flash Forward’ georganiseerd door SG Erasmus. Studenten kregen als opdracht een foto te maken van hun visie op de toekomst, hun dromen en verwachtingen. Polat koos de beste foto uit van de 32 foto’s die in het Erasmus Paviljoen hangen.

De fotograaf bouwt de spanning op: “Technisch gezien was het niveau hoog. Toen ik de winnaar moest kiezen heb ik daarom ook voor een foto gekozen waar ik emotie bij voelde. Dat is de foto van Shirin Engel.” Haar prijs: een cheque om haar eigen foto vergroot af te drukken. Ze licht toe waar haar foto voor staat: “Ik baseerde me op een Iraans gezegde ‘het leven is een trap die nooit eindigt’. Bij het bereiken van je doel stel je meteen nieuwe doelen.”

De expositie van Polat is te bewonderen tot vrijdag 20 januari in het Polakgebouw en de expositie in het Erasmus Paviljoen met de 32 foto’s van studenten hangt daar tot het einde van het jaar.