Hoe slim studenten ook zijn, alles weten doe je nooit. Voor alle prangende vragen kun je daarom bij Erasmus Magazine terecht. Want wát je ook wilt weten, EM weet raad.

Een ezelsbrug voor de campus

em-lezersvragen-oktober
Beeld door: Unit 20

Het zal de leeftijd zijn, maar het lukt me niet om de nieuwe namen van gebouwen te onthouden. Is daar een ezelsbrug voor?
Een verwarde docent

Volgens Bjorn de Koning, onderwijspsycholoog bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen, kun je gebruikmaken van twee psychologische trucs: een ezelsbrug (zoals een acroniem à la ‘Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord’ dat lang werd gebruikt in rekenonderwijs) en een ‘method of loci’. “Je kunt bijvoorbeeld de woorden ‘dekbed’, ‘hagelslag’, ‘douchegel’ en ‘trui’ beter onthouden wanneer je een mentale reis door je huis maakt. Van je slaapkamer loop je naar de badkamer, en dan via de kledingkast naar de keuken”, legt De Koning uit. Op dezelfde manier kun je ook de gebouwen op de campus onthouden. “Mevrouw Polak liep rechtdoor naar meneer Sanders en sloeg rechtsaf om meneer Mandeville op te halen.” Ook een acroniem biedt mogelijkheden. “Het is helemaal mooi als je dit kan koppelen aan iets dat je al kent. HTM, het Haagse vervoersbedrijf, kan bijvoorbeeld staan voor Hoofd-, Tinbergen- en Mandeville-gebouw.”

Het vagebondverbod

In de stad zie ik steeds vaker zwervers. Waarom zie ik die nooit op de campus? Genoeg geld en naastenliefde aanwezig voor een goedgevulde hoed muntgeld, toch?
Julian de Busser, Rotterdam

Blijkbaar ben je voor het gemak even vergeten dat EUR-studenten in de regel grote VVD-adepten zijn. Maar zelfs al zou het hier een links bolwerk zijn, dan nog steeds hebben zwervers hier niets te zoeken. De campus is privéterrein, en dus bepaalt de universiteit zelf wat daar gebeurt. “Vanuit ons ordereglement mag je hier niet colporteren, bedelen, flyeren, goederen aanbieden en je hinderlijk ophouden via bijvoorbeeld dronkenschap en samenscholing”, vertelt woordvoerder Sandra van Beek. Zwervers worden daarom aangesproken en verzocht te vertrekken. Bij weigeren wordt de politie ingeschakeld, iets wat hooguit twee à drie keer per jaar gebeurt. Donateurs maken iets meer kans op succes, mits in overleg. “Collectes en evenementen voor goede doelen moeten worden aangevraagd.”

Ook een vraag voor EM? Reageer hieronder of mail (eventueel anoniem) naar [email protected] met als onderwerp: lezersvragen.