Kiezen tussen kunst of wetenschap is vanaf dit collegejaar niet meer nodig. The Rotterdam Arts and Sciences Lab (RASL) – een samenwerking tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam, Willem de Kooning Academy Rotterdam en Codarts Rotterdam – bieden sinds september een double degree aan.

Met het double degree programme krijg je zowel een bachelor van de EUR als een bachelor van een van de deelnemende hogescholen. Het voordeel van het programma is dat de studieduur aanzienlijk is verkort. “Het behalen van die twee bachelors duurt normaal zeven jaar,” legt Astrid van Kimmenade uit. “Dat hebben we met twee jaar kunnen inkorten.”

Inwisselbare vakken

Het inkorten is mogelijk door goed te kijken welke vakken in het curriculum inwisselbaar zijn, legt Marije Ruijter uit. Zij is samen met Van Kimmenade verantwoordelijk voor de coördinatie van de double degrees. “Daarnaast is de vrijekeuzeruimte nu al ingevuld met verplichte vakken. Helaas was dat de enige manier om de double degrees in zo’n korte tijd aan te bieden.”

De combinatie van kunst en wetenschap is een idee van voormalig EUR-collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr. Na het opperen van het idee zijn de hogescholen en de universiteit met elkaar om de tafel gaan zitten, vertelt Van Kimmenade. “September vorig jaar waren de eerste gesprekken en in januari gingen we van start.”

'Genoeg enthousiaste reacties'

RASL hield het promoten van de double degree kleinschalig. Studenten die zich inschreven bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, Willem de Kooning Academy of Codarts kregen na inschrijving de uitnodiging om de double degree te volgen. Alleen al uit deze kleine groep kwamen genoeg enthousiaste reacties, vertelt Ruijter. “Meer dan zestig studenten vroegen informatie op over het programma en de eerste groep van vijftien studenten is inmiddels begonnen.”

Alleen voor studenten EUC en IBACS

Overigens komen momenteel niet alle EUR-studenten in aanmerking voor de double degree. Momenteel gaat het alleen om studenten van de Erasmus University College en studenten van de International Bachelor of Arts and Culture Studies.

Van de vijftien studenten die nu begonnen zijn, combineren zeven studenten IBACS met een opleiding aan Willem de Kooning Academy, twee IBACS-studenten volgen ook een opleiding aan Codarts. Van de EUC-studenten combineren vier studenten het met een opleiding van de Willem de Kooning Academy en twee met Codarts.