Hoe slim studenten ook zijn, alles weten doe je nooit. Voor alle prangende vragen kun je daarom voortaan bij EM terecht. Want wát je ook wilt weten, EM weet raad.

Van feut naar flappen

Lieve EM: fietsdiefstal en studentenvereniging
Beeld door: Unit 20

Ik ben net begonnen met studeren, maar heb absoluut geen zin in al dat corporale gedoe. Ik sluit me dus niet bij een studentenvereniging aan. Benadeel ik mezelf daarmee?
Geen ontgroening, Barendrecht

Raar maar waar: zowel bij de Erasmus School of Economics als bij de opleiding Sociologie is hier – voor zover de woordvoerders kunnen overzien – nooit onderzoek naar gedaan. Dit is dus een prima onderwerp voor een scriptie of promotie. Onthouden die vraag.

Kijken we buiten de campus, dan is er een Britse studie die laat zien dat leden van studentenverenigingen betere resultaten halen vanwege de hogere sociale integratie, maar Rotterdam is bepaald geen Oxford. Wel kent Nederland een stevige correlatie tussen ‘verenigingslid’ en ‘succesvolle carrière’: tweederde van invloedrijk Nederland was het ooit, en ook het bestuur van het bedrijfsleven kent buitenproportioneel veel ex-feuten.

Gelukkig voor jou is er een tussenweg, vertelt Inez de Jong, praeses bij het Rotterdamsch Studenten Gezelschap. “Bij het RSG begrijpen we heel goed dat je geen zin hebt in dat ‘corporale gedoe’. Onze vereniging heeft daarom bijvoorbeeld geen ontgroening.”

Is helen stelen?

In de drie jaar dat ik hier studeer is mijn fiets nu zes (of meer, ik ben de tel kwijt) keer gejat. Ik koop daarna altijd een legale fiets, omdat ik denk dat ik anders de criminaliteit in stand houd. Maar is dat überhaupt waar?
Alexander Passchier, Rotterdam

Ja, dat is waar, weet wijkagent Marjolein Streng van politie-eenheid Rotterdam. “De oorzaak van fietsdiefstal is onder meer dat studenten niet veel willen betalen voor een fiets. Want als er geen kopers zijn, is er ook geen markt voor gestolen fietsen!” Fietsendieven gaan namelijk altijd naar locaties waar zij makkelijk fietsen kunnen stelen, maar ook kunnen doorverkopen. “Een van die plekken is daar waar studenten zijn, want daar is er vraag naar.”

Rest de vraag: hoe scoor je gegarandeerd een legale fiets? Ja, mijd natuurlijk absurd goedkope stalen rossen. Streng tipt verder: controleer bij het landelijk fietsdiefstalregister of de fiets gestolen is, kijk of het originele slot is vervangen of beschadigd en check of het framenummer onleesbaar is.

Ook een vraag voor EM? Reageer hieronder of mail (eventueel anoniem) naar [email protected] met als onderwerp: lezersvragen