De Economische faculteitsvereniging EFR biedt vanaf dit jaar gratis samenvattingen van de hoorcolleges aan. De pilot start met het eerste blok van eerstejaarsvak Accounting.

Van ieder college is wel een samenvatting te vinden. Is het niet via een ouderejaars, dan kun je het altijd nog online vinden. De kwaliteit laat vaak te wensen over, volgens Emma Clemens (21), vicepresident van de economische faculteitsvereniging (EFR) en student Economie en Rechten. “Ik gebruikte zelf ook de samenvattingen van verschillende aanbieders. Er stonden vaak fouten in of ik merkte dat het door iemand geschreven was die het zelf niet helemaal snapte.”

Ondertussen leggen studenten veel geld neer om die samenvattingen te gebruiken. Clemens: “Je betaalt ongeveer 20 euro per blok. Als je dan bedenkt dat je acht blokken per jaar hebt, lopen de kosten hoog op.”

Honoursstudenten schrijven de samenvattingen

Het vorige bestuur van EFR kwam met het idee om zelf samenvattingen te maken en te verspreiden onder de leden, vertelt Clemens. “Bij mijn aantreden als bestuurslid kon ik meteen met het idee aan de slag. Ik sta er helemaal achter, dus het was niet moeilijk om er iets van te maken.” Ze zocht studenten die de samenvattingen konden schrijven, uiteraard tegen een vergoeding. “We hebben een oproepje geplaatst bij de honours class. Uit de reacties selecteerden we Karl en Jasper.”

Karl Naumann (19) schrijft, Jasper Bal (19) kijkt de teksten na. Beiden zitten in het tweede jaar van de bachelor Econometrics and Economics. De samenvattingen gaan alleen over de hoorcolleges. Dat is een bewuste keuze volgens Clemens. “De samenvattingen komen niet in de plaats van de colleges, maar zijn een aanvulling. Werkcolleges zijn heel belangrijk, juist omdat je daar de mogelijkheid hebt om vragen te stellen. Daarom vatten we die niet samen.”

Pilot

De samenvattingen komen wekelijks uit en bevatten per week ongeveer dertien pagina’s. Omdat het een pilot betreft, biedt EFR de samenvattingen alleen aan voor het eerste blok van het eerste jaar, dit wordt langzaamaan uitgebreid naar andere jaren en blokken. De teksten zijn gratis voor EFR-leden en te vinden op de website van de vereniging. Het EFR-lidmaatschap is gratis en voor iedere student mogelijk.