De basisbeurs is afgeschaft en ondertussen blijven de huurkosten en collegegelden maar stijgen. Toch lukt het eerstejaars om overzicht te houden in deze financiële storm, zo blijkt uit onderzoek van EM.

“Koopkracht van studenten in 2017 het hardst getroffen”. Zo kopt het persbericht van studentenbelangenorganisatie ISO eind augustus. Reden voor EM om zich af te vragen of de huidige studenten weten wat hun te wachten staat en of zij de benodigde financiële maatregelen hebben getroffen om het hoofd boven water te houden. 138 studenten vulden daarom een vragenlijst in over hun situatie en hun verwachtingen.

Maandelijkse kosten
Maandelijkse kosten voor uitwonende studenten volgens onderzoek van Nibud (links) en de schatting door eerstejaars uitwonende studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Beeld door: Unit 20

Iets te positief

We kunnen trots zijn op onze eerstejaars. Studenten zijn aardig op de hoogte van wat het studentenleven kost, ook al zijn ze over het algemeen net iets te positief. Zo worden de gemiddelde maandelijkse boodschappen op 137 euro geschat, terwijl het Nibud er 161 euro voor rekent en denken studenten gemiddeld ongeveer 57 euro kwijt te zijn voor de zorgverzekering, terwijl het Nibud op een bedrag van 97 euro per maand komt.

Volgens Nibud-woordvoerder Annemarie Koop denken studenten over het algemeen dat ze hun financiën beter op orde hebben dan hun niet-studerende leeftijdsgenoten. “Maar met verzekeringen zijn ze onbekend. Ze weten niet precies wat begrippen als eigen risico, premie en voorwaarden inhouden.”

In een onderzoek deze zomer van platform Wijzer in geldzaken liet een overgrote meerderheid van de ouders weten dat zij hun kinderen hebben voorbereid op het zelfstandig wonen. Drievijfde van de ouders is met hun kind aan tafel gaan zitten om de verwachte in- en uitgaven op een rijtje te zetten.

Hulp van ouders
Hoe ouders hun kinderen helpen bij hun financiële situatie, volgens het platform Wijzer in geldzaken (links) en volgens eerstejaarsstudenten (rechts). Beeld door: Unit 20

Ouders springen vaak bij

Dat ouders actief bezig zijn met de financiën van hun kinderen, blijkt ook uit het EM-onderzoek. Tweederde studenten bespraken hun financiële situatie met hun ouders. Bij 77.5 procent van de studenten springen de ouders bij, met een gemiddelde maandelijkse bijdrage van 529 euro.

Voor de studenten die achteraf toch niet helemaal rondkomen, heeft Nibud-woordvoerder Annemarie Koop nog een afsluitend advies om de schade binnen de perken te houden. “Maak minstens één keer een financieel overzicht. Dat zorgt er niet alleen voor dat je beter kunt zien wat je maandelijks uitgeeft, maar ook wat er ontbreekt aan inkomsten. Zorgtoeslag wordt bijvoorbeeld vaak vergeten, terwijl je dat heel gemakkelijk kunt aanvragen.” Ook is het belangrijk om een keer al je rekeningen na te lopen om duidelijk te krijgen wat er maandelijks wordt afgeschreven. “Dan blijkt bijvoorbeeld dat je nog steeds betaalt voor een lidmaatschap van een vereniging in het ouderlijk dorp, terwijl je daar al jaren niet meer komt. Als je al die losse bedragen op een rij zet, kun je echte goede keuzes maken. Kom je nog tekort, dan kun je ook bepalen waar je op kunt bezuinigen.”

Lees meer over het EM-onderzoek naar de financiële situatie van eerstejaars in de papieren editie van Erasmus Magazine die vanaf deze week in de bakken ligt. De digitale uitgave vind je hier