Laffe borrelaars zijn er verboden. Vanuit het Kralingse café Hoekzight ga je bij voorkeur kruipend naar huis.

Zo ziet eigenaar Ramon – lekker bruin, óók in de winter – dat tenminste. ‘’We schenken thee, maar wel onder protest. Hier ga je los. Niet voor laffe borrelaars, het is onze slogan.’’ Zijn café staat bekend als the best bar in Kralifornia.

Dat klinkt fout, en dat is het bij Hoekzight ook wel een beetje. Op de muur een wanstaltig, maar gezellig huiskamerbehang. Naast de flatscreen hangt een portret van Erasmus, boven de bar een bel die bellers een rondje voor de hele zaak laat geven. Ramon: “Het klopt hier niet helemaal.”

 

hoekzight-2

'Mooi geweest, broek aan.'

Hoekzight is dan ook een begrip. Onder studenten vooral, leden van het corps in het bijzonder. Zij vallen regelmatig met tientallen tegelijk de kroeg binnen. Geen personeelslid dat nog opkijkt als er weer eens een feut in zijn blote snikkel aan de bar verschijnt. “Het is een standaardding, dus na twee uur zeggen we: mooi geweest, broek aan. Dan hebben we het wel gezien.”

Het gaat er los, flink los. Ramon houdt de kaken op elkaar om niemand te schaden. Wel blijkt – zie de grijns – het altijd genieten als Victoria’s Secret weer eens het thema is van een studentenfeest. De uitgelezen kans om als knor een lid te scoren, zo lijkt het. Ouderwets aan de klassiek bruine bar. Of na afloop, wanneer het feestje doorgezet wordt in een verenigingshuis. Mits geen laffe borrelaar, natuurlijk.

 

hoekzight-3

Kruipend naar huis

em_kroeg-hoekzight-nl

Ramon herhaalt het nog maar eens: bij hem ga je kruipend naar huis. “Één regel: kotsen doe je in de bosjes.” En geef hem eens ongelijk met een urinoir in de vorm van Rolling Stones-lippen, waar net om het hoekje een levensgrote poster van een pin-up dame elke toiletbezoeker hartelijk begroet. Te mooi om te bevuilen.

Al zal de verleiding na een paar uurtjes Hoekzight groot zijn. Nergens is het een kleinere schande.