Als Asmara Smit (18) de zwarte omafiets ziet vraagt ze meteen: “Mag ik het bonnetje?” Het klinkt wat ondankbaar, maar de bedoeling achter de vraag is minder kwalijk dan in eerste instantie lijkt. Voor een verzekering op de fiets heeft ze een bon nodig, om te voorkomen dat ze weer met lege handen zit als iemand haar fiets steelt.

De psychologiestudente kan er nu om lachen, maar het was op dat moment wel een beetje zuur: “Ik was nog in zo’n euforische stemming van de Eurekaweek. Al die leuke dingen die je kon doen en de leuke mensen die ik ontmoette. Aan het eind van de Eurekaweek wilde ik mijn logeerspullen ophalen bij iemand en had ik mijn fiets op het station aan een boom vastgezet. Ik kwam terug en de fiets was verdwenen.”

Van station Blaak naar de universiteit

De winactie van Erasmus Magazine kwam voor haar dus als geroepen.  Ze zag dat nog maar weinig mensen gereageerd hadden en greep haar kans. De gewonnen fiets gaat ze eerst vooral gebruiken om te fietsen van Station Blaak naar de universiteit. Smit moet namelijk met de trein uit Dordrecht komen, waar ze voorlopig nog prima woont. “En het is later een handig vervoersmiddel als ik een keer naar een feestje ga in Rotterdam.”