Een gewaarschuwde student telt voor twee, moet agent Ronald Jonkman hebben gedacht. Aan het begin van het collegejaar maakte de wijkagent van Kralingen-Oost een videoboodschap waarin hij de student tips en tricks geeft om zonder problemen met politie en/of dieven het studiejaar door te komen.

Hij weet precies wat de nieuwe student te wachten staat: “Jullie gaan feesten, jullie gaan stappen.” Maar, zoals het een echte diender betaamt, weet hij ook waar de prioriteiten van studenten zouden moeten liggen: “Het belangrijkste is jullie studie natuurlijk.”

‘Houd je telefoon altijd bij je’

Tijdens een wandeling over de campus tipt hij hoe de kijker problemen kan voorkomen. Hij ziet een studente die, terwijl ze geniet van haar laatste hapjes maaltijdsalade, haar telefoon achter haar rug heeft liggen. Iemand met slechte intenties zou de telefoon zo kunnen meenemen. “Houd je telefoon altijd bij je”, waarschuwt hij dan ook in de voice-over. “En in het zicht.”

Even verderop krijgt een mannelijke student een telefoontje, waarop hij wegloopt bij zijn bezittingen. “Even afgeleid? Houd je spullen in de gaten!”, reageert Jonkman op deze situatie. Waarop hij de tas die voor het oprapen ligt snel aan de jongeman geeft.

Bij het fietsenrek snijdt Jonkman een ander veelvoorkomend probleem onder studenten aan: geldnood in combinatie met fietsennood. De kijker die in zo’n situatie overweegt een goedkope fiets te kopen van een louche vreemde op straat attendeert hij erop: “Heling is strafbaar!”

De videoboodschap. Bron: youtu.be

‘Is dit serieus?’

Tijdens een item van Editie NL over de videoboodschap gniffelen enkele studenten als ze het filmpje te zien krijgen; een beetje suffig vinden ze het. Een van de studenten vraagt zich zelfs af of het wel serieus is. Maar toch vinden de studenten het ook goed dat de wijkagent er even aandacht aan besteed.

Ondanks wat kritiek blijft Jonkman enthousiast, al erkent hij wel dat de presentatie wat beter kon. “Hierdoor konden we toch zo’n 3000 nieuwe studenten bereiken, waaronder ook internationale”, zegt hij tegen Editie NL. Ook aan de internationale studenten is gedacht; door het beeld loopt ondertiteling. Hij claimt zelfs al dat studenten hem af en toe herkennen: “Ik zie toch een aantal studenten kijken van: ‘Hé, dat is ‘m!’”