Net als op 1 januari begint het nieuwe collegejaar weer met goede voornemens. Deze studenten vertellen over hun doelen, zit die van jou er ook bij? En houd je het dit keer wél vol?

#1 Eerder beginnen met studeren

Je kijkt in de agenda en dan blijkt opeens dat je morgen een tentamen hebt. Bedrijfskundestudent Floris Grootenboer (20): “In een blok neem ik meestal eerst twee maanden ‘vakantie’ en dan moet ik de laatste maand voor de tentamens opeens heel hard studeren. Omdat ik dan zo lang niets gedaan heb, kost het me veel moeite om weer te beginnen en haal ik lagere cijfers. Als ik vanaf het begin van het blok iedere dag een paar uurtjes zou studeren heb ik dit probleem niet meer. Dan kan ik mijn gemiddelde opkrikken. Dat is nodig voor de masters van de RSM. Die faculteit laat vanaf 2017 alleen studenten toe die voor hun bachelor gemiddeld een 7 hebben.”

#2 Gezonder eten

Noah Yachou (22) laat de vette happen vanaf september links liggen. “Ik wil gezonder eten. Daardoor houd ik meer energie over en concentreer ik me beter”, zegt de rechtenstudent. “Zo ga ik meer groentes eten en een vegetarisch dieet volgen. Je lichaam vindt het namelijk lastig om vlees te verteren. Er zijn ook principiële redenen. Ik heb een enorme hekel aan de vleesindustrie en de manier waarop bedrijven dieren behandelen.”

#3 Minder pauzes nemen

Het is leuk als je op tijd begint, maar als je niet efficiënt studeert, is het lastig om goede cijfers te halen. Brian van Steenoven (21) gaat daarom minder pauzes nemen. “Normaal stop ik al na een half uur met studeren en kijk ik even op mijn telefoon. Daardoor raak ik eerder uit mijn concentratie en ben ik later klaar met studeren”, zegt de Economie en Bedrijfseconomiestudent. Patrick van Oevelen (20) volgt de mr. drs. Rechten en Economie en wil ook tijd besparen. “Ik wil me minder druk maken om nutteloze feitjes, die ik dan dertig keer nalees en waarvan uiteindelijk niets op het tentamen komt. Dat kost me veel onnodige tijd.”

#4 Vaker sporten

Econometriestudent Helga Koo (22) zwom vroeger nog regelmatig. “Maar tegenwoordig heb ik het zo druk met tentamens dat ik helemaal niet meer sport. Wat mij betreft gaat dat veranderen. Tijdens het sporten denk je namelijk even niet aan het studeren.”

#5 Meer tijd vrijmaken voor vrienden

Door alle drukte schiet je sociale leven er soms bij in. Daarom wil Rasim Kazimov (18) meer tijd vrijmaken voor zijn vrienden. “Doordat ik zoveel studeer, spreek ik mijn vrienden haast niet meer”, zegt de International Business Administrationstudent. “Volgend jaar houd ik bewust avonden voor hen vrij, ongeacht de studiedrukte. Op die manier kunnen we vaker stappen en zal ik ook nieuwe mensen ontmoeten.”