Ben jij een student met een gat in je hand? Dan kun jij deze vijf tips om tijdens de vakantie geld over te houden goed gebruiken.

#1 Verdeel je geld

Het is verstandig om geld achter de hand te houden. Bedrijfskundestudent Floris Grootenboer (20): “Ik heb vaak de neiging om, als ik een flink bedrag ontvangen heb, direct van alles te bestellen van A-merken en dan is het geld binnen de kortste keren op. Je kunt daarom veel beter geld apart op je rekening zetten. Dan hevel je bijvoorbeeld iedere week 100 euro over van je spaarrekening op je betaalrekening. Met dat bedrag moet je het dan doen. Op die manier voorkom je dat je te veel gaat uitgeven.”

#2 Boek je vakantie ruim van tevoren

Resoluut geeft Business Information Managementstudent Amogh Jain (22) antwoord op de vraag hoe je het beste geld kunt besparen tijdens de vakantie: “Door je vakantie niet drie dagen van tevoren te boeken. Je kunt dit het beste minimaal een maand van tevoren doen, zodat het minder kost. Zorg er ook voor dat je met meerdere mensen op vakantie gaat. Op die manier kun je de kosten van de verblijfplaats delen.”

#3 Word vrijwilliger op festivals

Heb je zin in een feestje, maar wil je niet te veel geld uitgeven? Volgens Victoria Heinsohn, een 30-jarige student Pedagogische Wetenschappen, kun je dan het beste als vrijwilliger bij een festival gaan werken. “Op die manier kun je evengoed rondlopen op het festivalterrein en veel van de muziek horen, maar je hoeft hiervoor geen entree te betalen.”

#4 Verkoop je rommel

Behalve geld uitsparen, is de zomervakantie de ultieme tijd om juist extra geld te verdienen. Monique Lozeman (22) studeert Marketing Management en verkoopt in de zomer een deel van haar spullen. “In die periode ruim ik altijd mijn kamer op en vervolgens verkoop ik de rommel via Marktplaats. Zeker bij vrouwen werkt dit uitstekend, omdat die altijd veel schoenen en kleding over hebben.”

#5 Zoek een horecabaantje

Voor een vakantiebaan kun je het beste terecht in de horeca. “Cafés hebben in de zomer altijd een hoge vraag naar personeel. Je krijgt daar bovendien de meeste fooien”, vertelt International Business Administrationstudent Justus Speis (20). “In het bijzonder raad ik studenten aan om in de zomer bij een ijszaak te werken, omdat ijs dan zo populair is. Daar kun je best goed verdienen.”