Café Baek is het nieuwste zonnetje aan de asgrijze Blaak. Geen plek in de straat waar je vrolijker vandaan komt.

BAEK
Beeld door: Sanne van der Most

Stilletjes voorbijsluipen is er niet bij. Meteen staan er twee glinsterende blauwe ogen naast ons. Of we het terras op willen, dorst of honger hebben. Het enthousiasme doet het ‘m. Kritische verslaglegging is op dat moment ver te zoeken.

Dat verandert niet als haar collega aan tafel komt. Uw recensent weet onbedoeld al snel meer over haar dan over zijn tafelgenoot. Dat zij het gesprek afsluit met ‘groetjes’ en ‘doei’ blijft hangen. Helemaal omdat de serveerster vijf minuten later alweer terugkomt om de bestelling op te nemen.

Sterrenkok

BAEK
Beeld door: Sanne van der Most

Enfin. Op het personeel is niks aan te merken. Sterker nog: Baek heeft een sterrenkok aan boord. Dat merk je aan de kleine kaart, dito porties en ietwat hoge prijzen. Opvallend: uitgerekend de hamburger – hoezo sterrenkok? – zou een beroemdheid binnen de stad zijn. Dat Baek pas sinds februari open is, deert niet.

Vanaf het terras kijk je uit op de altijd drukke Blaak. Genoeg te zien dus. ‘Je kan vooraan zitten als er een ongeluk gebeurt,’ zo merkt iemand op. Een opmerking waar geen speld tussen te krijgen is. Ook waar: op zomerse dagen is het er stampvol, een goed teken.

BAEK
Beeld door: Sanne van der Most

Hippe twintigers

Binnen, waar eerst La Cubanita was gevestigd, is het industrieel hip. Een groot, kleurrijk schilderij aan de muur maakt de klant nog vrolijker dan hij al van het personeel was geworden. Hippe twintigers eten goed en drinken wijn. Op hun met stickers beplakte MacBooks – iemand heeft een appelsappakje om zijn Apple-logo getekend – bedenken ze disruptive innovations. Dat soort lui.

BAEK
Beeld door: Sanne van der Most

Baek ademt sympathie. Zie allereerst de serveersters, maar ook de lieve acties – de 1000e hamburgerklant won een jaar gratis burgers, bij de kassa kun je een diner winnen als je je visitekaartje achterlaat – en het feit dat de klant er letterlijk op schoolstoeltjes zit. Voor menig studentondernemer zal het een inspiratie zijn. Is het niet voor de nieuwe Facebook, dan wel voor het tentamen van overmorgen.

EM_Kroeg Baek