Wat moest hij plassen. Een uur lang was een plaspauze verboden – een van de regels van het drankspelletje waar hij deze vakantie aan meedeed. Dus toen het eindelijk mocht, rende Robin (25) naar het toilet, maar viel voorover omdat zijn teenslipper losschoot.

Vlak achter hem zat een medespeler met minstens zo’n volle blaas. “Hij rende, maar keek continu naar beneden om te voorkomen dat-ie zou vallen. Hij zag me niet en liep letterlijk over me heen. Door alle drank voelde ik de pijn pas een dag later”, herinnert Robin zich.

Even daarvoor had de masterstudent Bedrijfseconomie al een knaloranje plakkaat kots op het tentdoek gedrapeerd. “Kwam door de paprikachips”, zegt hij droog. “Maar, het volgende potje won ik. Voor zover je bij Kingsen kan winnen tenminste.” Wat hij zich verder herinnert van die avond: “Een andere jongen stond op een gegeven moment tegen een container te praten en vocht er later mee. Dat was raar.”

Vaste prik

Kortom, drankspelletjes maken heel wat los. Het is in studentenkringen vaste prik op (huis)feesten: het spelen van een drankspel. Sterker: onderzoekers noemen het spelen van zulke spellen – naast lidmaatschap van studentenverenigingen en sporten – een van de belangrijkste karakteristieken van het studentenleven.

Drankspelletjes zijn gezellig, goedkoper dan een cafébezoek en zorgen voor een ‘losse’ sfeer. De spellen zijn er in tal van varianten, maar draaien steevast om hetzelfde principe: zoveel mogelijk drinken in een zo kort mogelijke tijd, vaak door het nuttigen van shotjes sterke drank. Bezorgde onderzoekers zien een verband tussen drankspellen en ‘een toename van alcoholgerelateerde problemen bij studenten’. Maar daar denken de meeste studenten liever niet aan, als de dobbelsteen rolt en het bier rijkelijk vloeit.

Legendarische avonden

Drankspellen kunnen ‘legendarische’ avonden opleveren, zoals Robin die beschrijft. Op verjaardagen memoreert hij nog geregeld aan de nacht dat hij letterlijk door zijn vriend onder de voet gelopen werd. Hij kan erom lachen, de anekdote is onschuldig.

Maar de spelletjes nemen ook wel eens bizarre vormen aan. Neem de studenten uit Londen die voor ophef zorgden vanwege hun nazi-drankspel, dat opdrachten bevatte als ‘Breng de Hitlergroet’ en ‘Val Polen binnen’.

Bekend zijn ook de verhalen van studenten die na het spelen van extreme drankspellen komen te overlijden. Zo was er eens een Braziliaanse student die het leven liet na het drinken van 25 shotjes binnen één minuut. Een Nederlander overleed tijdens zijn uitwisseling in Zuid-Afrika nadat vrienden hem per trechter drank hadden toegediend.

Stef Stuntpiloot

stef stuntpiloot 2

Er bestaan honderden drankspellen. Vaak gaat het om klassieke spellen als ganzenbord waar de regels van zijn aangepast. Een slechte zet wordt dan bestraft met het verplicht drinken van alcohol. Bekend voorbeeld is ook Stef Stuntpiloot, een kinderspel – je koopt het bij Bart Smit – dat tegenwoordig meer drankspel dan speelgoed is. Inmiddels zijn er speciale websites aan het ‘drankspel’ gewijd.

Ook populair: drinken tijdens het televisiekijken. Er zijn studenten die een snor op de televisie plakken en shotjes achterover tikken als het stukje haar perfect past op de bovenlip van een persoon die in beeld is. En minder smaakvolle varianten: Zap de Neger – drinken als er een gekleurd persoon in beeld komt – en – voor de Game of Thrones-fans – klokken wanneer een personage sterft.

Makkelijk loskomen

Patrick (20) houdt wel van een drankspelletje op zijn tijd. Hij speelt de spellen om verschillende redenen. “Het is leuk vóór het stappen. Je wordt snel dronken en hoeft vervolgens in een club niet meer zoveel geld uit te geven.” Spellen waar opdrachten aan verbonden zijn, vindt-ie nuttig om anderen beter te leren kennen. “Er is bijvoorbeeld een spel waarin je vertelt wat je nog nooit hebt gedaan. Leuk met collega’s.”

Eén huisfeest herinnert hij zich nog levendig. “Ken je de film Project X, waarbij een feest compleet uit de hand loopt? Zo was het. Bizar. Alleen de vlammenwerpers ontbraken.’’ Gezellig dus, zo’n spel, maar zeker ook geschikt voor de meer verlegen student, meent Patrick. “Persoonlijk heb ik er geen last van, maar je hebt mensen die zich niet zo snel in een groep mengen. Voor hen wordt het met een drankspelletje makkelijker om los te komen en bij de groep te horen.”

Dat is ook de filosofie van Rotterdammer Bulent Yildiz (40). Hij richtte Rebelz Games op, een bedrijf dat wat meer ‘dynamische’ drank- en partyspellen op de markt brengt. Neem MadPong, een variant op Beerpong. Yildiz: “Daar hebben we opdrachten aan toegevoegd, zoals ‘raak de dikste persoon aan’. Of ‘ga eens twerken’. Het zorgt voor legendarische avonden”, al zegt hij het zelf.

Rode drankbekers

‘Een vriend moest eens in zijn ondergoed naar de buurman stappen om condooms te vragen. Die keek wel even raar op.’

Bulent Yildiz

Yildiz, die merkt dat Nederland veramerikaniseert door de groeiende populariteit van de typisch Amerikaanse grote, rode drankbekers – Red Cups – en Beerpong, hield in zijn studententijd van ‘gek doen’. “Dat heb ik doorontwikkeld.” Al zijn spellen bevatten één cruciaal element, namelijk de mogelijkheid voor spelers om elkaar te ‘naaien’.

“Dat is het geheim van een goed drankspel. Ideaal om de stress van een hele week even te vergeten. Resetten in plaats van mediteren. Vergelijk het met monopoly: daar probeer je elkaar zoveel mogelijk te laten betalen. Bij drankspellen probeer je elkaar zoveel mogelijk te laten drinken.’’ Zulke spellen leveren volgens Yildiz fantastische avonden én verhalen op. Eén anekdote vertelt hij graag. “Een vriend moest eens in zijn ondergoed naar de buurman stappen om condooms te vragen. Die keek wel even raar op. En wij maar lachen.”

Geile geluiden

Regels en standaarden verschillen per vriendengroep. Oscar Yang (22), betrokken bij ESN Rotterdam, wijst ook op internationale verschillen. Hij gebruikt drankspellen om de tientallen internationals snel aan elkaar voor te stellen. “Onder het genot van een drankje wordt alles wat losser. Het is makkelijker om de waarheid te vertellen.”

Al ging het één keer flink mis. “Ik had de opdracht gekregen om geile geluiden te maken tegenover een mannelijke medespeler, toen er net twee internationals kwamen aanlopen; die keerden van schrik direct om.”

beerpong cafe aysha gasanova (1)
Beeld door: Aysha Gasanova

Vingeren

Met de spellen vindt Yang vooral aansluiting bij Europese studenten. “Je merkt goed dat Aziaten minder gewend zijn. Ze zijn best verlegen en komen niet zo snel los. Het is een beetje awkward met ze. Ondertussen doen Amerikanen er juist een schepje bovenop. Als ze een opdracht hebben om iemand een kusje te geven, gaan ze er vol met de tong in.’’

Het tegenovergestelde maakte masterstudent Robin op dezelfde camping mee waar hij onder de voet werd gelopen door zijn vriend. Hij dacht een meisje ‘geregeld’ te hebben, maar kwam van een koude kermis thuis. “Een meisje liep langs en zei: willen jullie leren vingeren? Dat bleek dus om een drankspel te gaan, waarbij je allemaal je vinger op de rand van een glas legt en je moet raden hoe snel iemand hem terugtrekt. Leuk om te weten, maar jammer dat ze op een spelletje doelde.”