Borden met ‘Attentie filmopnamen’, een uitgebreide crew die mensen moet tegenhouden, en een cameraset midden op de vijver bij het Erasmus Paviljoen. Campus Woudestein vormde woensdag een heus filmdecor voor de opnames van de telefilm Silk Road.

Silk Road, vernoemd naar de online zwarte markt, gaat over studente Daphne. Zij komt in contact met een jongen die in drugs handelt. De film is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Woerdenaar Michael S., die online drugs, ingepakt in dvd-hoesjes, verkocht. Daarin handelde hij zelfs in Amerika op grote schaal en werd er multimiljonair van.

De filmmakers hebben niet zonder reden voor de EUR gekozen, vertelt Olya van Poppel van het productieteam. “De Rotterdamse look past beter bij de film. Zo kent de campus van de Erasmus Universiteit een zeer moderne architectuur, vergeleken met de meer klassieke stijl van de Amsterdamse universiteiten. Het is daarom mooier om op de EUR te filmen. Daarnaast wilden we heel graag een campus met een business school.”

Filmset collegezaal
De crew is druk in de weer met het voorbereiden van een scène

'Bijdrage leveren aan een meesterwerk'

Voor de opnames wierven de makers in totaal zo’n tachtig figuranten op de universiteit. Zij moesten onder andere de collegezaal in het Theilgebouw vullen. Daar speelden ze studenten die allemaal – in tegenstelling tot hoofdpersoon Daphne – braaf naar de docent luisterden tijdens een college economie.

Een van die figuranten was Crispin Fox, een 20-jarige student Bedrijfskunde. “Het leek me leuk om op televisie te komen. Als deze film dan later heel goed blijkt te zijn, kan ik in ieder geval tegen mijn vrienden en familie zeggen dat ik een bijdrage geleverd heb aan een ‘meesterwerk’.”

Filmset collegezaal 2
De docent bereidt zich voor op de scène

'Een lange zit'

Wel vond Fox het een lange zit. “Eén scène moest wel twintig keer opnieuw. Dan moet de camera net op een andere positie, is het geluid niet goed of moet een figurant net een stoeltje opschuiven. Op die manier begrijp ik wel dat het twee jaar duurt om een film te maken.”

Zijn 17-jarige collegastudent Troy Gibb was vooral nieuwsgierig. “Ik wilde altijd al weten hoe het is om op een filmset te zijn. Je ziet vaak films, maar nooit wat ervoor gebeurt.”

Telefilms zijn Nederlandse speelfilms die speciaal geschoten worden voor de televisie. Ze behandelen vaak actuele maatschappelijke thema’s, zoals in dit geval cybercriminaliteit. Silk Road is vanaf het voorjaar van 2017 te zien bij de publieke omroep. Als de film succesvol is, verschijnt er daarnaast wellicht een bioscoopversie.