De oorzaak van de ICT-problemen op de universiteit, die een groot deel van de medewerkers en studenten maandagochtend van het werk hielden, lag in het datacenter van de universiteit in het Tinbergengebouw. Dat laat Pieter van der Wilk, hoofd van de afdeling IT services weten.

E-mailen, OSIRIS of SIN-online gebruiken en printen was in de ochtend niet mogelijk. Ook het inloggen op de computer duurde bijzonder lang. “De crash trof vooral test- en projectomgevingen, maar ook een aantal productiesystemen zoals het inlogsysteem. Hierdoor waren een aantal applicaties en systemen beperkt of niet beschikbaar voor gebruikers”, aldus Van der Wilk.

Calamiteitenplan

Toen duidelijk werd dat er een groot probleem was ontstaan, heeft ICT eerst gekeken wat de gevolgen waren voor het onderwijs en is er contact geweest met de faculteiten. Vanaf 8.30 uur trad daarom het calamiteitenplan in werking. Dat betekent dat er onder andere flyers werden uitgedeeld bij de ingangen van gebouwen en dat er in collegezalen werd meegedeeld dat er problemen waren.

Tussen 11.00 en 13.00 uur waren de systemen één voor één weer beschikbaar voor gebruik. Hoe de crash precies heeft kunnen gebeuren wordt nog onderzocht, om herhaling te voorkomen.