Het team van de Rotterdamse studentenzeilvereniging De Zeil heeft in het weekend van 21 en 22 mei voor het tweede jaar op rij het Nederlands Studentenkampioenschap Teamzeilen gewonnen. Collegelid Bart Straatman doopte zaterdag ook de ‘Make it Happen’, de nieuwe zeilboot van de zeilvereniging met officiële EUR-sponsoring.

Op de Kralingse Plas voeren de Rotterdamse zeilers soeverein naar de overwinning. Ze eindigden voor Mayday uit Groningen en Broach uit Delft. In totaal deden vijf teams mee.

Juichen Studentenkampioenschap Zeilen
Het winnende team van ‘de Zeil’

'Overwinning geen verrassing'

Bart Overgaauw voer mee namens De Zeil en volgens hem kwam de overwinning niet onverwacht. “Vorig jaar was onze overwinning echt een verrassing. Toen stonden we na de eerste dag van het weekend nog vierde. Dit jaar pakten we al snel de leiding. Maar een overwinning blijft altijd supertof. Dat komt omdat er altijd veel spanning van tevoren is. Je wilt toch altijd presteren. Daarom moet de sfeer in het team goed blijven en moet je tegenslagen opvangen.”

In het teamzeilen bestaat ieder team uit twee boten. Twee teams racen tegen elkaar en het team waarvan een boot als laatste eindigt, verliest de race. 

Nieuwe boot

Make it Happen
De nieuwe ‘Make it Happen’-zeilboot

Tijdens het kampioenschap werd de nieuwe aanwinst van de vereniging gedoopt: de ‘Make it Happen’-zeilboot. Overgaauw is blij met de nieuwe boot, dat van het type J/22 is. “Het leuke aan deze boot is dat heel veel studentenzeilverenigingen met exact hetzelfde type boot varen. Op die manier is het toch eerlijker racen. Het enige verschil is dat er op de boot een ander logo staat.”

In ruil voor de universiteitsreclame ontving De Zeil een set zeilen en wordt de vereniging gesteund in het onderhoud door de EUR en Erasmus Sport.