Een op de zes allochtone studenten heeft last van discriminatie bij de sollicitatie voor een stageplek. Bij autochtone studenten ligt dit aantal op 3 procent. Dat blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2016 van stagebemiddelaar StudentenBureau.

De stagemonitor verschijnt jaarlijks op 20 mei, die dag is namelijk uitgeroepen tot de dag van de stagiair. Aan dit onderzoek deden zo’n 1300 studenten mee. Ongeveer 200 studenten hadden een allochtone achtergrond. Bij hen kwamen één of beide ouders (of de student zelf) uit het buitenland.

Hanneke Versteege van Studentenbureau is ‘erg geschrokken’ van de uitkomsten van de Stagemonitor. “Ik kan er vrij kort over zijn: dit is onacceptabel. We zijn wel blij dat dit onderzoek het probleem aan het licht brengt en hopen dat de discussie die hierdoor loskomt, bijdraagt aan een oplossing.”

Meer moeite doen om stage te krijgen

Studenten ondervinden vaak al problemen bij het solliciteren. 60 procent van de studenten met een allochtone achtergrond vindt het lastig om aan een stageplek te komen. Bij autochtone studenten ligt dit aantal op 40 procent. De studenten noemen als redenen hiervoor de eisen vanuit school aan een stagebedrijf, de gewenste ervaring die het bedrijf eist, het gebrek aan kennis over solliciteren en het geringe aanbod van afstudeeropdrachten.

Dat studenten met een allochtone achtergrond meer moeite doen voor een stageplek, blijkt uit het aantal brieven dat ze gemiddeld sturen naar werkgevers. Een autochtone student stuurt gemiddeld 6,5 brieven, terwijl een allochtone student er acht verzendt voor hij of zij een stage vindt.

Last van discriminatie tijdens stage

Hebben studenten met een allochtone achtergrond eenmaal een stageplek bemachtigd, dan krijgen ze naar eigen zeggen nog steeds te maken met discriminatie. Zo laat 16 procent van de allochtone studenten weten, tegenover 10 procent van de autochtone studenten. “Elk lunchgesprek ging over mijn hoofddoek. Er waren ook veel discriminerende opmerkingen over mijn geloof. Ik werd beperkt in het hebben van klantcontact vanwege mijn hoofddoek”, zegt een van de respondenten in het onderzoek.

Verder bestaat er bij de stagevergoeding een ongelijkheid tussen allochtone en autochtone stagiairs. Studenten met een allochtone achtergrond ontvangen minder vaak een stagevergoeding dan autochtone stagiairs, en als ze die wél krijgen, is het per maand gemiddeld 8 euro minder. Wel neemt het verschil in de hoogte van de stagevergoeding af. Vorig jaar verdienden autochtone jongeren namelijk nog 14 euro meer.

Volgens de respondenten discrimineren de bedrijven niet enkel op basis van etniciteit maar ook op grond van sekse. Zo zegt zo’n 15 procent van de vrouwelijke stagiairs last van discriminatie te hebben tijdens de stage. Bij mannelijke stagiairs ligt dit aantal op 5 procent.