Drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond. In Amsterdam is de huurprijs soms wel tweehonderd euro te hoog, terwijl studenten in Enschede juist goedkoop uit zijn. In Rotterdam zitten de gemiddelde prijzen iets boven de maximale huur op basis van het puntensysteem.

“Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid”, schrijft de LSVb. “In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel.”

Op www.checkjekamer.nl kunnen studenten nalopen of hun huur wel klopt: . Aan de hand van vragen (wat is de oppervlakte, met hoeveel anderen deel je de badkamer, heb je een eigen keuken?) kunnen ze de juiste prijs berekenen.

Klein verschil in Rotterdam

Bijna 2.700 studenten hebben dat gedaan. Ze betalen gemiddeld 323 euro huur per maand, exclusief gas, water, elektriciteit, internet, televisie enzovoorts. En dat is 58 euro te veel. In Rotterdam is het verschil kleiner: gemiddeld 21 euro. Sommige studenten hebben geluk en betalen zelfs minder dan hun verhuurder volgens het wettelijke ‘puntensysteem’ mag vragen, maar driekwart zit erboven.

De LSVb plaatst zelf wel een paar kanttekeningen bij de uitkomsten. Wie de check invult, heeft misschien al het vermoeden dat de huurprijs te hoog is. Dat kan de uitkomsten vertekenen. Bovendien zit bijna 80 procent van alle respondenten bij een particuliere verhuurder, in plaats van 40 procent.

Amsterdam en Utrecht

Vooral Amsterdam en Utrecht vallen op. In Amsterdam betaalt ruim de helft van de respondenten meer dan honderd euro te veel huur. Eén op de vier Amsterdamse studenten betaalt zelfs meer dan tweehonderd euro te veel. In Utrecht betaalt 86 procent te veel: gemiddeld 102 euro. In Enschede betalen studenten juist 29 euro minder dan de ‘puntenhuur’. In Wageningen scheelt het nauwelijks een euro.

Studenten kunnen hun huurprijs aanvechten bij de huurcommissie. In sommige steden zijn ‘huurteams’ die daarbij helpen.