De mannen van Antibarbari zijn zondag kampioen geworden in de derde klasse C. Door de 7-0 overwinning op NOC Kralingen zijn de Rotterdamse voetballers niet meer in te halen door nummer twee HOV/DJSCR, dat op vier punten volgt. Er is nog één wedstrijd te gaan.

Voorzitter Esther Vermaat bestempelt het kampioenschap als ‘prachtig’. “Hier hebben we jaren op gehoopt en het hele seizoen naartoe gewerkt.” Hoofdtrainer Hans Harmans vindt het ‘hartstikke leuk’. “Een kampioenschap blijft toch uniek.”

Laat op stoom

De Rotterdamse studenten waren het seizoen echter helemaal niet goed begonnen. “We haalden slechts twee punten uit de eerste vijf wedstrijden”, zegt Harmans.

In de loop van het seizoen kwam Antibarbari op stoom. De Rotterdammers wonnen zeven van de laatste acht wedstrijden en pakten de koppositie. Harmans: “En dat is eigenlijk veel mooier dan als je heel lang aan kop hebt gestaan. We waren ook echt de underdog in deze titelstrijd. Aan het begin van het seizoen was onze doelstelling nog slechts om de nacompetitie te halen, bijvoorbeeld door het winnen van een periode.”

‘Misschien komt er wel een buitenlandse student aanwaaien’

De hoofdcoach roemt de kracht van het collectief. “Dat blijkt nog het meest uit de medailleuitreiking. Daar stonden gewoon dertig tot vijfendertig man die hun medaille kwamen ophalen. Zij voelden zich echt bij het team betrokken. Waar maak je dat nog mee? In het profvoetbal zijn veel minder spelers zo nauw bij het team betrokken. Als collectief hebben we ook meerdere achterstanden goedgemaakt. Dan bogen we een 3-0 achterstand om in een 5-3 overwinning.”

Als kampioen promoveert Antibarbari naar de tweede klasse. Harmans verwacht dat het team moeiteloos in deze competitie moet meekunnen. “Ik ben ervan overtuigd dat we genoeg punten gaan halen om ons te handhaven. Dat moet geen probleem zijn. Het lijkt erop dat we het grootste deel van de groep bij elkaar kunnen houden. En misschien komt er nog wel een buitenlandse student aanwaaien die heel goed kan voetballen. Dan doen we opeens weer mee voor promotie.”