Bevrijdingsdag valt op 5 mei, volgende week donderdag dus. Op deze dag vieren we de bevrijding van Nederland na de bezetting door de nazi’s. Voor Nederlanders is vijf mei een nationale feestdag die in het hele land met festivals en andere evenementen wordt gevierd. Hoe gaat dat in andere landen? Vijf internationale studenten vertellen wanneer en hoe ze Bevrijdingsdag in hun eigen land vieren.

Alexandros Achilleos (22), student IBEB en filosofie, geboren in Griekenland en opgegroeid in Cyprus

“We hebben veel  feesten in Griekenland en Cyprus. Ik denk dat het feest dat het meest op de Nederlandse Bevrijdingsdag lijkt Ohi-dag is. Dat betekent Nee-dag. Het wordt gevierd op de 28e van oktober en het markeert de dag toen Griekenland weigerde te buigen voor het Italiaanse leger als ze binnen te dringen in het land vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Ohi-dag wordt zowel in Griekenland als in Cyprus met een parade gevierd. Op de dagen voorafgaand aan de parade zijn er ook grote feesten op scholen en werkplekken. Het is natuurlijk een nationale feestdag, dus alles is dan dicht.”

Daphne Auclair (20), Canadese uitwisselingsstudent aan de Erasmus School of Law

“In Canada vieren we Canada Day. Dat valt op 1 juli en we vieren dan dat Canada in 1867 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië dankzij de North American Act, of zoiets. Ik moet toegeven dat mijn kennis van de geschiedenis nog wat bijgeschaafd kan worden. Je kan het vergelijken met de Fourth of July in Amerika, maar wij zijn lang niet zo nationalistisch als de Amerikanen, hoewel iedereen wel wit en rood draagt en er vuurwerk wordt afgestoken en parades worden gehouden. Het is natuurlijk een nationale feestdag!”

Nora Fiskaa Liøstad (24), masterstudent Arts, Culture and Society uit Noorwegen

“Bevrijdingsdag valt voor ons op 17 mei. Op deze dag tekende Noorwegen een eigen grondwet en kregen we meer bevoegdheden van Zweden en Denemarken. Het is een gigantische festiviteit die in het hele land wordt gevierd. Er zijn veel parades voor kinderen. In Oslo lopen de kinderen bijvoorbeeld naar het Koninklijk Paleis om de koninklijke familie te begroeten. Er zijn ook veel feesten, vooral voor middelbare scholieren die binnenkort afstuderen. Het is vooral een dag voor kinderen. Koningsdag voor kinderen, zou je kunnen zeggen.”

Charlotte Collard (23), Belgische pre-masterstudent Media, Culture and Society

“In België vieren we onze Bevrijdingsdag op 8 mei. Niemand hoeft dan te werken, want het is een nationale feestdag. Het gaat vooral om het eren en herdenken van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De premier houdt meestal een toespraak. Het is eigenlijk heel triest, want vaak weet niemand waar het over gaat en omdat het zo verdrietig en saai is weten jongeren er steeds minder van af. Ik zou willen dat het net zoals in Nederland met meer vrolijkheid wordt gevierd.”

Kenzy El Kalamawy (20), student aan de Erasmus University College, Egyptisch

“In mijn land, Egypte, hebben we onze eigen Bevrijdingsdag. Die valt op 25 april en dan herdenken we de dag waarop Israël zich eindelijk terugtrok uit de Sinaï. Dat gebeurde in 1982. Israël hield dat gebied meer dan vijftien jaar bezet. Het feest heet eigenlijk Bevrijding van Sinaï. Het is een nationale feestdag en mensen gaan met vlaggen de straat op om feest te vieren. Mijn familie en ik gaan meestal uit eten of we nodigen vrienden bij ons uit. Dit jaar waren er ook water- en vliegshows georganiseerd door het leger.”