Liefhebbers van speciaalbier kunnen zaterdag 16 april van 14.00 tot 18.00 uur hun hart ophalen in de Oude Haven. Bij café Pardoen vindt een bierfestival plaats.

Brouwers als Ramses, Bliksem en Raven Bone Hill komen samen om de lekkerste speciaalbieren uit te schenken. Ook kan de Hopper uitgeprobeerd worden. Met die tap bepaal je zelf de smaak van je bier.

'Er is meer dan pils'

Het festival wordt georganiseerd door Lambiekske, de speciaalbiersubvereniging van het Rotterdamsch Studenten Gezelschap, ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan. Lambiekske is daarmee de oudste subvereniging van het RSG. Eerder stond onder meer het Oktoberfest bij de vereniging al in het teken van het zevende lustrum.

De vereniging organiseert regelmatig biermaaltijden, uitgebreide gerechten waarin bier verwerkt is en waarbij allerlei bieren geserveerd worden. Ook trekken leden ieder jaar een weekendje naar België, de zogenaamde Biervaart. Dit jaar gaat de reis echter naar Ierland. Ook worden ieder jaar bierfestivals, brouwerijen en speciaalbiercafés bezocht.

Het draait binnen deze vereniging volgens medeorganisator en lid Chiel Zwijnenburg echter niet om puur zuipen. “Het gaat ons hier niet om de hoogste consumptie van bier, maar meer om het ontdekken van bier. Er is meer dan pils”.

Speciaalbier

Soms brouwt de vereniging ook zijn eigen speciaalbier, onder de naam ‘Lambrouwske’. “Dat bier wordt niet uitgegeven en blijft sowieso binnen de vereniging”, zegt Zwijnenburg.

Buiten de eigen bieren richtte de vereniging zich traditioneel op Belgische speciaalbieren, maar dat is de laatste jaren volgens Zwijnenburg veranderd. “Er komen steeds meer internationale speciaalbieren. Zo is er een toename van de Amerikaanse IPA’s, zodat er een verschuiving van de smaak onder studenten plaatsvindt”.

Pardoen

Dat het festival bij café Pardoen plaatsvindt, is geen toeval. Volgens Zwijnenburg ‘heeft de RSG al jarenlang een goede band met Pardoen’. Ook ‘is de dochter van de eigenaar van Pardoen lid van de RSG’.

Iedereen is welkom op het Bierfestival. Toegang is gratis. Voor de biertjes moet uiteraard wel worden betaald.