Studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen, geven gemiddeld per maand meer uit dan onder het oude stelsel. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van Johanan de Bruin en Joliene Munier, twee studenten van de pre-master Economics and Business.

Eigen ervaring

De Bruin en Munier onderzochten in totaal 29 EUR-studenten, waarvan er 12 in het nieuwe leenstelsel zitten, terwijl 17 tot het oude stelsel behoren. De onderzoekers kozen voor dit onderwerp, omdat ze zelf onder het nieuwe leenstelsel vielen door hun overstap van het hbo naar de pre-master.

Meer inkomsten én uitgaven

In het nieuwe leenstelsel is de basisbeurs afgeschaft en vervangen door een lening als belangrijkste inkomstenbron. Volgens de onderzoekers krijgen studenten daardoor eenvoudiger toegang tot een hoger bedrag per maand. Terwijl thuiswonende studenten nog 1.233 euro per jaar ontvingen met de basisbeurs, kunnen ze met het studievoorschot maximaal 11.760 euro per jaar lenen.

De onderzoekers stellen dat dit op lange termijn tot financiële problemen kan leiden. Ondanks een afname in de uitgaven van studenten aan onderwijs, zijn hun schulden onder het nieuwe stelsel met in totaal zo’n 6.000 euro toegenomen. Studenten die onder het nieuwe stelsel vallen, geven vooral relatief meer uit aan woonkosten (zoals huur, elektriciteit en internet).

Voorlichting als oplossing

Volgens de onderzoekers ligt dit probleem vooral aan ‘de mentaliteit van deze studenten’. Door de studenten beter te informeren over de risico’s en verleidingen van het lenen van veel geld, kunnen hun uitgaven verantwoord blijven.