Afgelopen zondag liepen bijna 530 studenten, medewerkers en alumni de Erasmus Charity Run, als onderdeel van de marathon van Rotterdam. Ze vormden het grootste team tijdens het hardloopevenement. Ongeveer 500 van hen liepen de kwart marathon, terwijl zo’n dertig lopers de volledige afstand voor hun rekening namen. Als voorbereiding op de Run hebben de deelnemers zelfs professionele begeleiding vanuit de universiteit gekregen.

Geld ophalen

De deelnemers liepen niet alleen vanwege de sportieve uitdaging. Met de Charity Run wordt namelijk geld opgehaald voor het Erasmus Education Fund. Dit fonds verstrekt studiebeurzen aan kansarme, maar talentvolle jongeren uit het buitenland, zodat zij kunnen studeren aan de EUR. Daarnaast stimuleert de EUR met de Charity Run ook het sporten onder studenten en medewerkers, terwijl een internationale groep studentvrijwilligers een bijdrage levert aan de organisatie van de marathon.

Niet opgeven

Een van de deelnemers aan de Charity Run was de 21-jarige Italiaanse student Business Information Management Claudio Corti. Hij heeft de hele marathon gelopen en vond dit een enorme uitdaging. Corti is een fanatieke fitnesser, voetballer en zwemmer, die eerder meegedaan heeft aan de Rotterdamse Bruggenloop van vijftien kilometer. Hij had zich ‘zeer goed voorbereid op de marathon’.

Zijn richttijd was 3 uur en 20 minuten. Deze tijd haalde hij echter niet door een blessure. “Na 29 kilometer werd ik op mijn voet getrapt en verdraaide ik mijn knie, die verbonden moest worden. Ze zeiden tegen me dat ik ‘niet verder kon gaan’, maar dat heb ik toch gedaan. Juist omdat ik voor een goed doel liep, was ik vastberaden om niet te stoppen en daardoor als een ‘opgever’ bekend te staan”.

Gemeenschapsgevoel en superster

Het goede doel was voor Corti dan ook een belangrijke motivatie om mee te lopen. Ook wilde hij net als zijn vader graag een grote marathon ervaren. Zijn vrienden hadden hem aangeraden om zich in te schrijven voor de Charity Run, omdat hij ‘op die manier wat goeds kon doen’. Hij vond het gemeenschapsgevoel tijdens de marathon heel bijzonder, zowel binnen zijn team als langs de kant. “Ik voelde me een superster, omdat iedereen me aan het aanmoedigen was.”

Nog meer marathons

Ondanks zijn lijdensweg tijdens de marathon wil Corti nog meer marathons lopen in de toekomst. “De beloning, in de vorm van een goed gevoel en een medaille, is de pijn zeker waard”. Het geheim van de marathon ligt volgens hem in drie zaken: drie keer per week trainen, veel pasta eten, en niet stoppen met lopen onderweg.

Inmiddels is er al meer dan 15.000 euro opgehaald door de Charity Run. Aanstaande donderdag wordt de cheque overhandigd aan het Erasmus Trustfonds, dat het Education Fund beheert.

finishfotoclaudiocorti
Juichend na de finish Beeld door: Claudio Corti