Als je niet onder een steen leeft, is het je vast niet ontgaan: woensdag mogen we naar de stembus, voor het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne, dat onder meer gaat over handel, binnenlandse hervormingen, veiligheid en stabiliteit in het Oost-Europese land.

Tal van kwesties – onder meer over het partij kiezen voor of tegen Poetin, de vermeende verdeeldheid bij de Oekraïners zelf en het zogenoemde democratische tekort in de Europese Unie – zijn al geduid, maar velen zien door de bomen inmiddels het bos niet meer. EM vroeg vier Rotterdamse studentpolitici om een stemadvies.

VOOR - 'Voor een stabieler Oekraïne'

Marco voormolen d66
Marco Voormolen

Marco Voormolen (26), Bachelor Geschiedenis en Rechten, politiek adviseur D66 Rotterdam

“Ik ben voor dit associatieakkoord vanwege de voordelen op het gebied van handel, veiligheid en stabiliteit voor alle partijen. We mogen degenen die op het Maidanplein in Kiev hun leven hebben gegeven voor vrijheid en democratie niet in de kou laten staan. Veel mensen zijn bang dat Oekraïne door dit akkoord bij de EU komt, maar ik denk dat daar voorlopig geen sprake van zal zijn.

Tegenstanders vinden dat we ons door dit akkoord bemoeien met de invloedssfeer van Rusland, wat de stabiliteit van Europa in gevaar zou brengen. Belangrijk is wat mij betreft vooral dat Poetin een grens heeft overschreden met zijn agressie. Oekraïne is een soevereine, democratische staat die het recht heeft zelf over haar eigen toekomst te beslissen. Ik heb me laten vertellen dat 72% van de Oekraïners voorstander is van dit akkoord, dat het land, en daarmee de buitengrens van Europa, juist stabieler kan maken.

Dit akkoord is waardevol voor de toekomst van Europa, en hoewel het ingewikkeld is en ver van je bed lijkt, is het belangrijk om je stemrecht te gebruiken. Als er te weinig mensen komen opdagen (minder dan 30% van de bevolking) gaat het akkoord sowieso door, maar ik vind eigenlijk dat iedere burger de democratische plicht heeft om te stemmen.”

TEGEN - 'Maak van je stem een proteststem'

Wassim Benali Burak Yildiz sp
Wassim Benali en Burak Yildiz

Wassim Benali (22), Bachelor Bestuurskunde, lid SP Rotterdam en jongerenafdeling ROOD

“De gemiddelde kiezer weet helemaal niet waar dit akkoord over gaat. In plaats van democratie en corruptiebestrijding wordt vooral de invloed van grote Europese organisaties vergroot. Zo willen de Europese banken 1 miljard investeren in megastallen, wat erg slecht is voor de dierenrechten in Oekraïne. Vooral de banken zijn geholpen met dit akkoord, want zij kunnen via dit verdrag veel makkelijker package deals sluiten met grote Oekraïense bedrijven.

Wanneer je Oekraïne weghaalt uit de invloedsfeer van Rusland en bij de invloedsfeer van Europa voegt, is er alsnog geen sprake van democratie. Daadwerkelijke onafhankelijkheid zou bijvoorbeeld een vrijhandelsakkoord zijn, waarbij Oekraïne zowel met de EU als met Rusland kan handelen.

Studenten die niet goed weten waar het akkoord over gaat, zou ik adviseren blanco te stemmen. Daarmee gebruik je wel je stemrecht, en bovendien zal de kiesdrempel dan wel gehaald worden, waardoor de wil van het volk uiteindelijk toch gehonoreerd kan worden.”

Burak Yildiz (24), Bachelor Rechten en Filosofie, lid SP Rotterdam en jongerenafdeling ROOD

“Er wordt door voorstanders veel gesproken over democratie, maar juist de Europese Unie is een ondemocratisch geheel. De EU neemt beslissingen zonder daarbij burgers te betrekken en daarvan is dit associatieverdrag een uitstekend voorbeeld.

Het ja-kamp beweert dat de grote meerderheid van de bevolking voorstander is, maar ik denk dat zeker de helft van het land nog steeds gericht is op Rusland.  Je vraagt je af waarom je Oekraïne verder zou willen destabiliseren door een harde lijn te trekken tussen pro- of anti-Europa.

Het is een raadgevend referendum, wat nog maar eens onderstreept dat de beslissing eigenlijk allang genomen is. Op 6 april moet de Nederlandse bevolking daarom ook laten zien of er nog draagvlak is voor de Europese Unie. Het gaat dus om meer dan alleen dit specifieke akkoord: maak van je stem een proteststem.”

BLANCO - 'Niet overtuigd genoeg voorstander'

henk van beek jovd vvd
Henk van Beek

Henk van Beek (23), Bachelor Economie, Fiscale Economie en Rechten, secretaris en vice-voorzitter JOVD Rijnmond en lid VVD

“Het debat is ontzettend gepolariseerd, aan een stem voor of tegen het referendum worden nu zoveel andere zaken verbonden. Het is D66 versus PVV en pro-EU tegen anti-EU. Daar zou het eigenlijk niet over moeten gaan, maar puur over het akkoord zelf. Wat dat betreft zijn er van beide ‘kampen’ argumenten waarin ik me kan vinden.

Op het gebied van handel vind ik het bijvoorbeeld goed dat we ook toegang krijgen tot de Oekraïense markt, en zij tot die van de Europese Unie. Over het uitbannen van corruptie ben ik een stuk minder positief. Kijk maar naar Roemenië en Griekenland, landen die ook nog steeds corrupt zijn, ondanks dat ze al lid zijn van de Europese Unie. Het is te idealistisch om te denken dat wij dat als EU in Oekraïne wel even gaan veranderen.

Ik weet niet of het wel zo’n goed idee was van de EU-politici – onder wie Hans van Baalen van mijn eigen partij – om zich zo nadrukkelijk te mengen met binnenlandse Oekraïense aangelegenheden, maar nu dat toch is gedaan, gaat het mij te ver om het akkoord tegen te houden. Toch ben ik niet overtuigd genoeg voorstander van het akkoord, waardoor ik dus blanco ga stemmen.

Als je niet gaat stemmen, laat je anderen voor je beslissen, terwijl iedereen – en zeker universitaire studenten – zijn stem zou moeten laten gelden. Het is flauw om niet te stemmen in de hoop dat de kiesdrempel niet gehaald wordt.”