AEclipse, de studievereniging van Algemene Economie, en SG Erasmus bundelen woensdag 23 maart hun krachten voor het debat “Between fear and hope – Refugees in Europe”. Door economen aan het woord te laten, hopen zij iets toe te voegen aan de discussie rond de vluchtelingencrisis in de EU.

De vluchtelingencrisis is een hot topic en wordt aan alle kanten als een politiek-sociaal probleem belicht. Mensen zijn angstig over de instroom van vluchtelingen en de kosten die hierbij komen kijken, maar volgens Angela Hogeveen (21), masterstudente International Economics en commissielid bij AEclipse, vallen deze eigenlijk mee. “Harde cijfers laten zien dat de instroom van vluchtelingen juist kan zorgen voor een boost van de economie. Ons doel is om een reëel beeld te scheppen door de crisis met een economische blik te bekijken.”

Een andere manier van denken

Het debat in Erasmus Paviljoen zal worden geopend met een persoonlijk verhaal van een vluchteling uit Irak. Met zijn verslag hoopt de organisatie een humanistisch beeld te schetsen van de crisis. Of zulke human interest-problematiek vervolgens economisch kan worden benaderd, denkt Angela wel. “Wij denken als economen vrij rationeel, maar qua meningsvorming van burgers in heel Europa is het van belang statistiek niet buiten beeld te laten.”

Harde cijfers

Tijdens het debat zullen verschillende economen hun expertise raadplegen, waaronder dr. Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van Economisch Statistische Berichten (ESB). Aan de hand van een ESB-infographic over de vluchtelingen in Nederland hoopt het panel het publiek mee te nemen in de cijfers om zo de standpunten van de sprekers beter te kunnen plaatsen, vertelt Angela. “We willen niet zozeer tegenwicht bieden, maar juist op basis van nieuwe kennis het gesprek aangaan tussen experts en studenten.”

http://issuu.com/erasmusmagazine/docs/196-197_infogra_0?e=1055827/34336897
Bron: ESB Bron: issuu.com

De cijfers van ESB liegen er niet om: volgens de data zal het BBP de komende twee jaar toenemen, waardoor de werkloosheid afneemt. Verder is het aantal hoogopgeleiden onder de vluchtelingen hoog, waarmee hun drive op de lange termijn het zeker waard is om hulp te bieden; taalbarrières en acclimatisering vormen nog wel grote obstakels. Angela concludeert: “We noemen het niet voor niets een crisis, maar we moeten niet de nadelen blijven benadrukken. De ontwikkelingen kunnen ook positieve kanten hebben voor de maatschappij.”

“Refugees in Europe” vindt woensdag 23 maart tussen 15.30 en 17.30 uur plaats in het Erasmus Paviljoen. Interesse in het debat? Meer informatie vind je hier.