Debatteren, dat is topsport. Dus sportliefhebbers, verenigt u, want van deze tak van sport is op zondag 20 maart genoeg te zien.

Dit weekend is de Speakers Academy Erasmus Rotterdam Open, een internationaal debattoernooi georganiseerd door de Erasmus Debating Society.

Nog nooit zo groot

Al 20 jaar organiseert de Erasmus Debating Society jaarlijks een debattoernooi, maar nog nooit op zo’n grote schaal, vertelt Maxim le Clerq, voorzitter van de commissie die dit jaar het debat organiseert. Tot afgelopen jaar was het toernooi altijd in het Nederlands, maar door het grote aantal internationale studenten dat zich aanmeldde bij de vereniging waren de debatten afgelopen jaar voor het eerst in het Engels.

Er waren vorig jaar al teams uit verschillende landen aanwezig en dat smaakte naar meer. “Dit jaar pakken we groots uit,” vertelt Le Clerq enthousiast. “In plaats van een ééndaags tournooi, duurt het ditmaal drie dagen.”

Algemene kennis en argumenten

Tijdens het toernooi krijgen teams bestaande uit twee deelnemers te horen welke stelling en welke positie (voor of tegen) ze moeten verdedigen. Daaropvolgend krijgen ze een kwartier de tijd om het voor te bereiden, zonder internet te gebruiken. “Een goed debat krijg je niet door feiten en onderzoeksresultaten op te noemen, dat doe je door goed te beredeneren. De deelnemers moeten het echt doen op basis van hun algemene kennis en een goed gebruik van de argumenten.”

De stellingen die de studenten op hun bord krijgen, zijn zeer uiteenlopend. “Zo kan het gaan over feminisme, economie of Syrië. Actuele zaken uit het nieuws dus, maar ook de klassiekers komen voorbij, zoals ‘het communisme is beter dan het kapitalisme’,” legt Le Clerq uit.

Aanmelden voor het toernooi kan niet meer, maar geïnteresseerden kunnen zondag wel gratis naar de finale komen kijken. Aanvang: 15.00 uur in het Groothandelsgebouw.

Meer informatie vind je hier.