Samen met assistent professor Keith Dilbeck, die onder andere research deed naar menselijke interactieprocessen, zetten wij vijf tips op een rij die groepswerk wat makkelijker maken.

1. Zorg voor een duidelijke taakverdeling

best-teamwork-gif-888

Susan Lesker (23) studeert Media en Cultuur en doet voor haar studie regelmatig groepswerk. Volgens haar is het belangrijk dat de taken eerlijk verdeeld worden. “Dat zorgt ervoor dat alles soepel verloopt”, zegt de studente. Volgens Dilbeck is een goede taakverdeling inderdaad iets wat helpt. “Het is belangrijk dat iedereen weet wat zijn taak is, en wat deze taak inhoudt. Zorg ook dat je weet wat de andere groepsleden doen. Er zijn veel plaatsen online die je kunnen helpen om alles overzichtelijk te houden, bijvoorbeeld google docs”, zegt Dilbeck.

2. Haalbare doelen

“Sommige studenten willen de wereld redden, maar meestal is dat niet realistisch”, weet Dilbeck. “Maar het is wel belangrijk dat iedereen in de groep een haalbaar doel heeft. Dat hoeft niet te betekenen dat je allemaal hetzelfde doel hebt, maar je moet wel in staat zijn om ze te behalen anders werkt het niet.”

3. Communicatie

Een goede communicatie is altijd belangrijk, maar in het bijzonder bij groepsprojecten. Josephine Hall (22) is een IBA-studente die regelmatig in groepen moet werken. Zij zegt: “Laat het aan de rest van je groep weten als je ergens vastloopt, vaak heeft iemand anders in de groep hier zo een oplossing voor gevonden.” Ook Dilbeck denkt dat een goede communicatie erg belangrijk is, vooral wanneer er een conflict ontstaat. “Het is belangrijk om te weten waarom er een conflict is. Gaat het om de manier waarop het werk gedaan wordt, of is het iets anders? Bij een goede communicatie kom je daar snel achter en kun je een oplossing voor het probleem zoeken.”

4. Plan goed

Wendelien Bakelaar (21), studeert Economie en Econometrie en is er tijdens de groepsprojecten die zij heeft gedaan vooral achter gekomen dat plannen belangrijk is. “Het zorgt ervoor dat het proces soepeler verloopt”, zegt ze. Dat beaamt Dilbeck: “Een goede planning kan je echt helpen. Werk met deadlines; niet alleen met een grote deadline aan het eind, maar juist ook met kleine deadlines tussendoor. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen een tekst op woensdag leest , deze op donderdag heeft samengevat en dat de powerpoint op vrijdag af is.”

5. Betrek iedereen bij het proces

Veel groepen hebben last van studenten die hun werk niet op tijd inleveren. Volgens Dilbeck is er een manier om dat te voorkomen. “Als je wilt dat iedereen het werk doet, zorg dan dat er een aantal zaken in orde zijn. Als eerste is het belangrijk dat je zorgt dat iedereen zijn mening kan uiten en ideeën met de groep kan delen. Kijk dan of het ook mogelijk is om kritiek te hebben op de mening van een ander. Let tenslotte goed op de manier waarop je over je groepsgenoten praat, zowel in het bijzijn als de afwezigheid van de persoon. Wanneer je op een bepaalde manier over een groepsgenoot praat, kan dat ervoor zorgen dat iemand zich buitengesloten gaat voelen.”