Scholieren kunnen vanaf komend schooljaar een versneld vwo-traject volgen. Landelijk zijn er nu 24 scholen die het traject in willen voeren, in Rotterdam zijn het Marnix Gymnasium en scholengemeenschap Calvijn in Vreewijk dit van plan.

Het traject is bedoeld voor scholieren die niet voldoende uitgedaagd worden op de middelbare school. Ze kunnen dan de onderbouw in twee jaar tijd doen in plaats van de gebruikelijke drie jaar. Nu is het voor sommige scholieren al mogelijk om vervroegd hun vwo-diploma te halen, bijvoorbeeld door een klas over te slaan, maar gebruikelijk is dat nog niet.

“Er lopen hier wel enkele studenten rond die hun vwo-diploma vroeg gehaald hebben, vaak toen ze 15 of 16 jaar waren’, zegt Gerard Hogendoorn, coördinator vwo-wo. “Deze studenten krijgen in principe niet meer begeleiding dan een student die op zijn achttiende naar de universiteit komt. Wanneer het nodig is krijgen ze natuurlijk wel extra hulp, bijvoorbeeld van een studentenpsycholoog.”

Geen normaal studentenleven

Deze studenten hebben vaak geen normaal studentenleven. “Sociaal kan het wel voor problemen zorgen. Zo worden deze studenten vaak minder snel lid van een vereniging, vaak omdat ze toch geen alcohol mogen drinken”, zegt Hogendoorn.

Ook voor de scholieren die nog niet klaar zijn met het vwo, maar echt niet meer kunnen wachten heeft de EUR een oplossing. Hogendoorn zegt: “Bij de Erasmus School of Economics (ESE) kunnen scholieren bijvoorbeeld vakken volgen terwijl ze nog op het vwo zitten en die studiepunten later verzilveren als ze echt aan de studie gaan beginnen.”