Het nieuwe jaar is aangebroken. Hoe zit het met de ‘stoppen-met-roken’-voornemens van Rotterdamse studenten? Stellen ze het liever nog even uit? Of gaat de invoering van rookzones en rookzuilen op de universiteit ze hierbij helpen? Als roken alleen nog maar op die plekken mag, gaat de lol er misschien snel vanaf. EM sprak verstokte verslaafden, tevreden rokers en bijna-gestopten.

Zones en zuilen

Tot nu toe was buiten roken overal op Woudestein toegestaan. In de toekomst alleen nog maar op bepaalde plekken. Op dit moment worden er twee rookzones getest: bij de ingang van het Theil-gebouw – aan de kant van de Institutenlaan – én bij het Mandeville-gebouw. Zij die willen roken, kunnen beter eerst omhoog kijken om te zien of ze in de juiste zone staan.

Sinds december zijn er ook nog drie rookzones ingericht op het K.P. van der Mandeleplein. Bij de ingang van het Erasmus-gebouw, het Tinbergen-gebouw en in de hoek tussen Theil en Erasmus mag je alleen nog maar roken bij de rookzuilen.

Rokers roken sigaretten rookplek Esme

Esmee Peper (22, master Media en Journalistiek)

“Iedere dag op de uni begin ik met een café latte en een sigaret, samen met mijn studiegenoten. Vaste prik en heel gezellig. Ook de niet-rokers staan erbij. Goede voornemens om te stoppen heb ik nog niet. In elk geval stop ik als ik zwanger ben.”

Rokers roken sigaretten rookplek Ahmed

Ahmed Fayyed (31, master Financial economics)

“In Egypte waar ik vandaan kom, wordt nog veel meer gerookt. Zelf rook ik een pakje per dag. Ik heb een paar keer geprobeerd te stoppen – cold turkey – maar dat hield ik slechts twee weken vol. Toen kreeg ik ontwenningsverschijnselen. Ik ging trillen en verloor mijn focus. Die nicotine heb ik gewoon nodig. ”

Rokers roken sigaretten rookplek Karolina

Karolina Przybyslewska (21, master Marketing)

“Ik was altijd een zware roker, maar nu rook ik nog maar één sigaret per dag. Bijna niks dus. En ook daar wil ik mee stoppen. Ik eet gezond en ik sport veel. Roken past daar niet bij.”

Rokers roken sigaretten rookplek Seunghwan Oh

Seunghwan Oh (27, master IBA)

“Ik ben van twee pakjes naar één pakje gegaan. Een enorme afname en ik trek het prima. Maar nog steeds merk ik het aan mijn gezondheid. Uiteindelijk wil ik dus graag helemaal stoppen. Ik heb een elektrische sigaret geprobeerd, maar dat was niks.”

Rokers roken sigaretten rookplek Thomas 2

Thomas Werkman (19, bachelor Internationale geschiedenis)

“Roken vind ik geweldig. Ik rook driekwart pakje per dag en ik heb er geen enkel probleem mee. Al merk ik het wel aan mijn conditie. Toen ik jonger was, kon ik zo een sprintje trekken van hier naar het metrostation op de Kralingse Zoom. Nu red ik dat bij lange na niet. Waar ik wel van baal, is dat je op de campus alleen maar buiten mag roken. Stervenskoud.”

Rokers roken sigaretten rookplek Mara

Mara Hof (22, master Criminologie)

“Sinds mijn veertiende rook ik. Een half pakje per dag, het liefst buiten. Al mijn vriendinnen roken ook. Bij een wijntje hoort gewoon een sigaret; dat is toch gezelliger. Als ik zwanger ben, ga ik stoppen. Daar ligt voor mij echt de grens.”

Rokers roken sigaretten rookplek Chris

Chris van der Mee (20, HES International business en management studies)

“Ik ben netjes, zoals het hoort, op mijn zestiende begonnen met roken. Het is natuurlijk mijn eigen keuze geweest. Stoppen doe ik wel als ik kortademig word. Dan gaat het pakje de prullenbak in.”

Rokers roken sigaretten rookplek Madelon

Madelon Langstraat (20, tweedejaars Psychologie)

“Ik rook tien sigaretten op een dag. Ik ben jong en ik vind het gewoon heel lekker. Het helpt ook bij stress. Dus voorlopig heb ik dus nog lang geen stopplannen.”

Rokers roken sigaretten rookplek Thijs

Thijs Burk (22, master Psychologie)

“Ik rook shag. Tien per dag en dat bevalt me prima. Als ik veertig ben, dan stop ik wel. Nu ben ik nog jong. Mijn longen zijn gezond. Waar ik wel van baal is dat de rokershoeken bij Psychologie ineens weg zijn. Nu moet ik helemaal naar beneden.”

Rokers roken sigaretten rookplek Marisa

Marisa Verfini (20, HES Management voor Azië)

“Ik rook er zo’n zeven per dag. Vooral op feestjes en tijdens tentamens. Rookvrije zones op de campus vind ik prima. Helemaal rookvrij, zoals in de Verenigde Staten, lijkt me niks. Het is toch ieders eigen keuze?”