Van de Erasmus Universiteit Rotterdam kreeg de postacademische master City Development een onvoldoende. Deze opleiding heeft tot eind maart 2017 om weer op het juiste niveau te komen. Eerder presteerde de master Media Studies ook al ondermaats; die heeft tot eind mei van dit jaar de tijd om zichzelf te verbeteren.

Groei van gele kaarten

Er is werk aan de winkel voor de universiteiten, meent de NVAO. Vooral bij de lerarenopleidingen en de onderzoeksmasters vielen in 2015 flink wat onvoldoendes. Het waren er in totaal 24. Dat is 11 procent van alle gekeurde opleidingen.

Hbo doet het beter

Terwijl de universiteiten volgens de NVAO nog iets te verbeteren hebben, is in het hbo “duidelijk een opgaande lijn te zien”, aldus NVAO-voorzitter Anne Flierman. Twee keer zo vaak waren de opleidingen ronduit ‘goed’ in plaats van slechts ‘voldoende’ en er vielen in het hbo nog maar vijf onvoldoendes, tegen vijftien vorig jaar.

Sinds 2011 geeft de NVAO opleidingen één tot twee jaar de tijd om zich te verbeteren. Voorheen moesten ze meteen sluiten als ze niet door de keuring kwamen. Dat was zo’n zware straf dat het bijna nooit gebeurde. Daardoor bleven de zwakke plekken in het onderwijs onder de radar.