Schouw 3

Nog één keer toogt uw recensent – toch wat Witte de With-moe – naar de populairste uitgaansstraat van de stad. Teleurgesteld wordt hij niet: Café de Schouw blijkt een broodnodig sprankje hoop in het stukje Rotterdam met de hoogste hipsterdichtheid.

Even geen gin-tonics, hippe wijntjes of knotjes. Café de Schouw is een warm bad voor iedereen die anno 2016 eens een normale, bruine kroeg zoekt. Een instituut bovendien, zo blijkt uit wat onderzoek. De grote ogen van de barman – ‘nog nóóit in de Schouw geweest?’ – zeggen veel.

Kunstzinnige types

Waar vroegâh vooral journalisten aanschoven, zijn het nu de meer kunstzinnige types die het café weten te vinden. Je merkt het aan de ronde brilletjes, puntige baardjes en het feit dat hier om de zoveel tijd een expositie wordt gehouden.

Schouw 5

De gemiddelde leeftijd ligt in de Schouw – dat overigens alleen een kleine kunsthaard heeft – rond de dertig. Net op het moment dat uw recensent zich nog nooit zo niet-creatief heeft gevoeld, is daar eigenaresse Tineke. Of ze kunstzinnig is: “Ik kan alleen schrijven, presenteren en zingen.” Het verbroedert.

Friet van de snackbar

Schouw 6

De sfeer is dik in orde. Opvallend is de straffe patatgeur die rond elven de kop opsteekt. Een groep kunstzinnigen zit middenin de kroeg een flinke baal friet weg te werken. Detail: het eten komt van een nabijgelegen snackbar. Tineke kan zich er niet aan storen. Die is te druk met tappen en de bonnen van haar klanten in een groot, vochtig kasboek bijhouden.
De nuchterheid binnen de Schouw is een verademing binnen het steriele straatje waar het aan gelegen zit. Waar de buren hun gin-tonics tot ware kunstwerken verheven lijken te hebben, klotst bij de Schouw het bier nog ouderwets op de grond. Verwacht geen ‘florale smaken’, maar een sigarettenmachine aan de muur en een stamgast die ermee vervlochten lijkt te zijn.

Een barman vol wijsheden

En – natuurlijk – een barman vol wijsheden. Hij geeft ons liefdesadvies (‘ga naar de film, goedkoper dan uit eten’), vertelt over de bierkelder onder de bar (‘stop ik mijn vrouw na twaalven in’) en gaat de grote vragen des levens niet uit de weg (‘wat vind je mooier: Erik of Eric?’).
En dat is uw recensent meer dan hip genoeg.

De Schouw
Eric-Kroegrecensie 1-uitsnede