De plek waar eerst Frozz en Oodlz zat, is alweer gevuld. Ditmaal met Sohmi, een restaurant met een Vietnamees/Japanse keuken.

De medewerkers van Sohmi begonnen dinsdag voortvarend. Rond vijf uur was de voorraad al bijna op. Dat zorgde voor een grote glimlach op het gezicht van Suzy Marseille, operationeel manager van Sohmi. “Zodra de keuken open was, stonden de eerste mensen al in de rij. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.” De nieuwe eetgelegenheid met Japans/Vietnamese keuken biedt stokbroodjes, noedels, noedelsoep en summerrolls aan.

Goedkoop, maar wel lekker

Doel van Sohmi is om gerechten te maken van hoge kwaliteit voor een zacht prijsje. “Goed eten is voor ons niet alleen professioneel maar ook in ons persoonlijke leven erg belangrijk. Ik word er echt gelukkig van om dit te kunnen verkopen aan de studenten en de medewerkers van de Erasmus Universiteit.”

summerroll
Helft van de summerroll met kip

De komst van Sohmi is ook goed nieuws voor de vegetariërs en veganisten op de campus. “Afgezien van de pho (noedelsoep red.) is bij elk gerecht ook een vegetarische optie. De veganistische opties zijn nu nog minimaal, maar als er veel vraag naar is kunnen we daar natuurlijk op inspelen. We zijn geen keten en kunnen dus zonder problemen de kaart en gerechten aanpassen naar de smaak van de studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit.”

'Chill van die chilli'

Over eten moet je natuurlijk niet praten maar proeven. Dat deed het gelegenheidstestpanel van EM, bestaande uit Tim Ficheroux, Elmer Smaling en Rowan Nieuwland dan ook met liefde voor je.

“Chill dat ze de chilipepers erbij doen zonder dat je er om moet vragen”, is de eerste reactie van Tim als hij zijn broodje krijgt. Hij bestelde de bánh mì, een stokbroodje met komkommer, zoet/zure wortel, Vietnamese mayonaise, coriander, rode peper en tofu. Hoewel de tofu wel wat meer gekruid mag zijn, is hij erg te spreken over het gerecht. “Het heeft alle elementen in zich: zoet, zuur, zout, alles.”

Banh mi
De bánh mì met tofu

Ook Elmer (de expert in het panel aangezien zijn ruime kijkervaring met 24Kitchen) koos voor de bánh mì, maar dan met Vietnamese worst en varkensvlees in plaats van de tofu. Aandachtig kauwt hij op zijn broodje. “Jamie Oliver maakt het net anders, maar over deze versie ben ik erg te spreken. De rauwkost is lekker en de pepers mogen blijven.”

Rowan kiest voor de summerrolls, rijstnoedels, gemarineerde kip en groenten gerold in rijstpapier à 2,50 euro per stuk. “Goedkoop”, is haar eerste oordeel. “Vooral voor de hoeveelheid die je krijgt.” Ook zij is te spreken over de smaak van het geheel.

Een groot gemis is het niet proeven van de pho (overigens uitgesproken als ‘fah’) volgens Marseille. “De pho is onze grote trots. De basis is een bouillon die we ruim een dag laten trekken en waarin verder alleen maar verse ingrediënten worden gebruikt. Het is echt kwaliteit dat we hiermee leveren.”

Sohmi is doordeweeks open van 11.00 tot 20.00 uur.