Je houdt niet van Engeland? Klik dan vooral door. Vessel 11, een restaurantschip dat dobbert in de Wijnhaven, is namelijk op en top Britishness. Je eet er fish and chips, krijgt overzees speciaalbier voor je neus en wordt omringd door – jawel – de enkele Engelse toerist die Rotterdam weet te vinden.

Vessel 11
Vessel 11 in de Wijnhaven.

Splendid dus. Het knalrode schip doet dienst als zogeheten gastropub, een typisch Engelse benaming voor ‘gewoon’ een restaurant. Althans, zo ervoer uw recensent dat. Heel gewoon is dat restaurant overigens niet. Je stapt binnen in een huiskamer met in het midden een grote Chesterfield-bank en daaromheen een handjevol stoelen die zo bij een lantaarnpaal lijken te zijn weggetrokken. De lege hoekjes in de ruimte zijn dichtgekit met ‘authentiek’ Engelse prullaria.

Het moet gezegd worden, sfeervol is de ruimte zeker. Dat komt deels door de Nederlandse sprekende serveerster – het meeste personeel spreekt slechts Engels – die ons hartelijk ontvangt en van alles vertelt over de boot, het eten en het publiek. Wat ze verder meldt: de cola is op. Alleen dát maakt Vessel 11 al bijzonder.

V11 7

Geen cola dus, wel bijzonder vette fish and chips en een prima bijgerecht waarvan de naam uw recensent even ontschoten is. Dit alles afgeblust met wat Engels speciaalbier. De smaken vullen elkaar goed aan, complimenten aan de serveerster die dat voor ons uitdacht. De ietwat hoge prijzen – fish and chips voor een kleine twintig euro – zorgde uiteindelijk toch voor buikpijn.

Onze zespersoonstafel – we zijn met twee – wordt in de loop van de avond niet aangevuld met nieuwe gasten. Dat had wel kunnen gebeuren, zo ‘waarschuwde’ de serveerster vooraf. Wie wel komt buurten, is de huiskat. Zeker, haar aanwezigheid komt de huiselijkheid ten goede, maar fronsen doen we toch. “Mag dat in een restaurant”, merkt mijn tafelgenoot zuur, maar terecht op.

Het zal de rest van de gasten een worst zijn. Zij – stuk voor stuk van Engelse komaf – zijn te druk met zich Engels te voelen. Dat betekent: glas in de hand en brullen maar. Studenten melden zich beter op de dinsdagavond, als zij voor een paar euro kunnen eten ‘wat de pot schaft’. De rest van de tijd is Vessel 11 vooral een stukje vakantie in eigen land, de voor- en nadelen van het reizen inbegrepen.

CONCLUSIE:

Sjanskansen: 5

Studentikoosheid: 5,5

Sfeer: 9

Biertje: 5 euro

V11 6