De Dijk 2

Waar staat de pils het koudst, is de sfeer het best en de scoringskans het hoogst? EM-recensent Eric Oosterom velt iedere twee weken een vlijmscherp oordeel over al wat Rotterdam op horecagebied rijk is. Deze keer: onbeperkt spareribs eten bij De Dijk.

Een prima studentenstek, gevestigd middenin Kralingen. Grand café De Dijk is met zijn spareribs, daghappen en Tinder-vriendelijke WiFi een slimme keus om de studentenbuik het knorren af te leren.

Wat een heerlijke gevel. In rood neon prijkt er de naam van het café, De Dijk, geschreven in flinke kapitalen. Het zijn van die letters waarvan je hoopt dat ze het – net als in de film – ooit zullen begeven. Dat je ineens zit te eten in De IJk of De Dij. Geestig zou dat zijn.

Flitsende flatscreens

Enfin, zo ver is het nog niet. Integendeel: het grand café oogt van binnen juist spic en span, van verloedering is geen sprake. Het is er brandschoon en de muren hangen vol met flitsende flatscreens. Een knusse bar staat in het midden van de zaak, boven de ramen is een soort glas-in-lood aangebracht. Buiten wacht een prima ogend terras.

Het enige dat ontbreekt: de dorstigen. Slechts het personeel vult de bar en werkt er rond achten een bordje naar binnen. Het zal de maandagavond zijn.

'De beste spareribs van Rotterdam'

Dat personeel is trouwens razendsnel én vriendelijk. Binnen een mum van tijd staat het bier – goed koud, twee vingers schuim – op tafel en wordt ons de kaart onder de neus gedrukt. De kaart, tja. De trots spat er af. Op de eerste pagina staan zinsneden uit het Algemeen Dagblad en De Kralingse Ster afgedrukt. ‘De beste spareribs van Rotterdam’, valt er te lezen. En: ‘Echt, de beenham is heerlijk!’ De vraagt dringt zich op in welk jaar beide kranten hun oordelen velden.

Toch weet de ober het zeker. De specialiteit? Dat zijn ‘absoluut’ de spareribs. De keuze is daarom snel gemaakt, niet in de laatste plaats omdat ze vandaag – net als op woensdag – onbeperkt te bestellen zijn voor 12,95.

Het blijkt een prima prijs voor een gerecht dat zich met recht de specialiteit mag noemen. Het vlees glijdt soepel van de botjes en smaakt heerlijk. Een tweede portie staat snel op tafel en is nog sneller weer verdwenen. Tot buikpijn komt het niet, hetgeen uw recensent wel eens anders meemaakte.

Studentenstek zonder studenten

De gezellige geur – bier! – en foto’s vol roeiers verraden dat De Dijk een studentenstek is. Het zal wederom aan de dag liggen, maar ons tafeltje wordt juist omringd door veertigers. Het meest studentikoos is vandaag het toilet: daar waar voor de heren een brede pisbak is opgehangen. Werkt wellicht verbroederend tijdens het stappen, nuchter is het er toch ietwat ongemakkelijk.

Het gebrek aan klandizie valt ook mijn tafelgenoten op. Zij ontpoppen zich daarom al snel tot mijn Tinderende tafelgenoten. De WiFi is prima, concluderen zij. En daarmee de scoringskans ook.

Wellicht blijkt de donderdag een beter idee.

Eric Oosterom kroegrecensie
Eric has another one Beeld door: Sanne van der Most

Sfeer: 8

Studentikoosheid: 7

Sjanskansen: 6

Biertje: 2,20