Na een lange dag van activiteiten en festiviteiten kiezen sommige studenten voor hun eigen bed. Op naar Centraal Station, maar dan wel lopend; er zijn namelijk ook dit jaar geen pendelbussen die tussen de universiteitscampus en het station rijden, iets waar wel vraag naar is. Voor veel bezoekers betekent dit soms wel een uur lopen.

Wachten op de bus
Na het avondprogramma kun je wel met de bus naar een afterparty bij de verschillende verenigingen, maar dat gaat niet altijd zoals je zou verwachten. Evert wilde op maandagavond terug naar Leiden en stapte bij de Kuip in de bus die Eurekaweekgangers naar andere feestjes brengt. “Ik hoorde dat een bus naar café De Beurs in het centrum ging en stapte in, maar zat op een gegeven moment een half uur te wachten. Toen bleek de bus pas te rijden als hij vol zat. Ik ben toen maar met de tram gegaan.” Nu is zelfredzaamheid ook op de EUR een vereiste, maar een eigen fiets meenemen of een OV-fiets lenen zien studenten ook niet zitten. “Het is niet praktisch, ik moet de fiets dan de hele dag bij me houden, terwijl je niet op de plek terugkeert waar je bent begonnen, dus je fiets staat toch ergens anders.” vertelt Evert aan EM.

Geen metro’s, alleen trams
Dat de bus niet gelijk vertrok bevestigen commissieleden Cas Walter en Aimée Tilmans. ‘We hebben zeven bussen ingehuurd om mensen op maandagavond richting de studentenverenigingen te helpen. Het hoeft niet, maar ons avondprogramma was dit jaar bij de Kuip en daar rijden geen metro’s. De capaciteit voor een tram is 200 personen en de busjes van de verenigingen zijn vaak voor ongeveer negen man, dus hebben we bussen ingehuurd om het vertrek van een paar duizend mensen te faciliteren.” aldus Walter.

“En het klopt dat de bussen op maandagavond niet gelijk vertrokken richting het centrum, maar dat hebben we aangepast nadat mensen daarover klaagden. We wilden de bussen vol laten vertrekken, maar hebben uiteindelijk doorgegeven dat ze bij halve bezetting ook konden vertrekken.” zegt Tilmans. Maar uit een rondvraag onder studenten blijkt er wel vraag te zijn naar een pendelbusje dat enkele keren stopt tussen de campus, Blaak en het centraal station. “De meeste feestjes zitten in de buurt van het centrum, en ik denk dat als je bij de studentenverenigingen vraagt of je naar het Centraal Station gebracht kunt worden, ze dat wel voor je doen”, besluit Tilmans.