Van een spraakgestuurde elektronische “assistent” naar een anti-verkrachtingsarmband. Je kijkt je ogen uit bij de finale van de Philips Innovation Award (Phia). Hier streden afgelopen donderdagavond vijf startups om de hoofdprijs van 50.000 euro. Wat viel er te zien? En welk “innovatieve” idee kwam als beste uit de bus?  

Voor deze tiende editie van de Phia werd de Rotterdamse Schouwburg afgehuurd. Een blauwe loper leidt je naar een zaal vol jasje-dasje-studenten, die ijverig visitekaartjes uitwisselen met serieuze zakenlieden. Netwerken onder het genot van een gratis biertje (of drie) en daarna vijf piepjonge ondernemingen toejuichen; geen slechte avond voor studenten met corporate ambities. Daar richt Phia zich op: studenten of pas afgestudeerden een handje helpen met hun startup.

Niet dat dit helpende handje zo makkelijk gewonnen wordt. Van de 150 teams die zich hebben aangemeld, waren er nog vijf over, alle anderen zijn gesneuveld in de voorrondes. De druk is dit jaar groter, de geldprijs is nooit hoger geweest. In de eerste editie kreeg de winnende startup 5.000 euro, voor de huidige editie staat er een gulle nul bij. Dat zou kunnen verklaren waarom er dit jaar zoveel internationale startups, afkomstig uit verschillende werelddelen, hebben meegedaan (hoewel ze de finale niet haalden).

Buzzwoorden: innovatie, inspiratie, sustainability

Voordat de pitches beginnen, strooit oud-premier Balkenende met buzzwoorden als ‘inspiratie’ en ‘innovatie’ tijdens zijn openingstoespraak. Neelie Kroes (door gastheer Han Leenhouts geïntroduceerd als “power lady”) volgt daarna met een inhoudelijke speech  over het nut van startups. Ze stelt bijvoorbeeld dat coderen een onderdeel moet zijn van een studieprogramma: “We hoeven niet naar Silicon Valley, maar we moeten wel ambitieuzer en gewaagder worden.” Ze eindigt haar motiverende rede met een korte boodschap: ‘You can do it!’ Daarna nemen de juryleden, topmannen van o.a. Philips, ABN Amro en KPMG, plaats in de Chesterfield fauteuils op het podium. Klaar om weggeblazen te worden.

Studentenondernemerschap: 5x anders

De startups verschilden als dag en nacht van elkaar. De volgende ideeën werden gepresenteerd:

  • Homey – Een bolvormige, home-assistent waar je tegen kunt praten. Zo bestuur je alle snoerloze apparaten in huis. Dit product haalde op Kickstarter al 203.918 euro op.
  • Pearltect – Armband om aanranders/verkrachters af te schrikken door de geur (stinkdiereffect) en de DNA-verfmarkering die geactiveerd worden wanneer de drager het armbandje opentrekt.
  • Smart Blocks – Witte blokjes waarmee architecten modelgebouwen kunnen bouwen. De blokjes werken op licht.
  • Blue Battery – Elektriciteit opslaan in een vat met water en tafelzout. Pluspunten voor de sterke presentatie (en een kleine roast van Homey: ‘Homey, turn on the battery. Nothing works’) die het publiek enthousiasmeerde.
  • Printr – 3D-printen makkelijker makkelijker maken met een toegankelijk besturingssysteem.

 

 

Pearltect wint Philips Innovation Award

Hoewel ook Blue Battery en Homey populair waren, is Pearltect de winnaar van de Philips Innovation Award. Pearltect bestaat uit een team van vier mensen, waarvan de initiatiefnemer Roel van der Kamp een oud-Erasmusstudent is. Omdat zijn team uit drie vrouwen bestaat, viel dit goed in de smaak bij de jury die Pearltect beloonde om de “diversiteit van het team”. Opmerkelijk. Die opmerking werd niet gemaakt bij het team van Blue Battery waar een Surinaamse, Italiaanse, Nederlandse en Chinese jongen met elkaar samenwerken. Wellicht niet divers op gendergebied, maar wel op het gebied van etniciteit. Beide zijn in ieder geval een welkome verrassing.  

Seksueel geweld bestrijden

De belangrijkste reden waarom Pearltect zowel de juryprijs won als de publieksprijs is de sociale impact die het kan hebben – de belofte dat het seksueel geweld gaat bestrijden, geeft hoop. Wie benieuwd is of de sterke geur aanvallers daadwerkelijk afschrikt, kan de zelfverdedigingsarmband volgens Roel van der Kamp waarschijnlijk eind 2015 aanschaffen. NB