Donderdag is de Erasmus Sustainability Hub geopend. De ruimte moet dé duurzaamheidsplek van de campus worden en groene initiatieven ontplooien, samenbrengen en zichtbaar maken voor studenten en medewerkers. “Er gebeurt namelijk best veel, maar dat zien mensen niet.”

“En dan zou ik nu graag nog even willen dat we elkaars handen vastpakken”, zegt Eva Rood, projectleider Duurzaamheid, direct na de officiële opening van de Erasmus Sustainability Hub door collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr. Enigszins ongemakkelijk schuiven de tientallen aanwezigen de handen ineen. “En dan zeggen jullie me na”, gaat Rood verder. “We can make it happen!” “We can make it happen!”, schalt er in koor door de ruimte.

Ze hebben er zichtbaar zin in bij de Sustainability Hub, die zich sinds donderdag bevindt in de plint van het Sandersgebouw, naast het Foodcourt. De feestelijke opening – mét champagne – is het startschot voor de medewerkers van de Hub om een plek te creëren waar duurzaamheidsinitiatieven op de campus in kaart worden gebracht. Ook is het de bedoeling dat studenten en medewerkers naar de Sustainability Hub komen als ze zelf een goed initiatief hebben om de campus te vergroenen. De Hub is volgens Rood ‘geïnspireerd’ door de Green Offices die bijvoorbeeld de universiteiten in Maastricht en Utrecht hebben.

Ook sociale duurzaamheid

Naast het bundelen en bedenken van nieuwe projecten is ook zichtbaarheid van duurzaamheid een aandachtspunt voor de Hub, die volgens Rood ‘bruisend en inspirerend’ moet zijn. “Er gebeurt namelijk best veel op het gebied van duurzaamheid op campus, maar dat zien mensen niet. De EUR heeft toch een imago van een zakelijke universiteit.”

Overigens gaat het de Hub niet alleen om duurzaamheid op het gebied van milieu. “Ook sociale duurzaamheid is een vorm van duurzaamheid, het zorgen voor de gemeenschap waarin je leeft. Daarom maakt bijvoorbeeld ook het vrijwilligersproject Erasmus4Rotterdam deel uit van de Hub.”

Samenwerking

Onder meer acht aangestelde student-assistenten moeten helpen om de Sustainability Hub tot een succes te maken. Magid El-Massoudi, student Entrepeneurship, is één van hen. Hij ziet de Sustainability Hub vooral als een ruimte waar samenwerking kan ontstaan tussen verschillende groepen. “Het is mooi dat er straks een plek is waar projecten elkaar ook kunnen aanvullen, wat ook betekent dat je minder overlap krijgt van initiatieven die door verenigingen en studenten worden georganiseerd.”

Green Tour

Om direct de koe bij de horens te vatten, werden voor de aanwezigen na de opening workshops georganiseerd over bijvoorbeeld recycling en duurzaam leiderschap. En er was een Green Tour, waarbij een handjevol belangstellenden door Jan-Cees Jol, duurzaamheids- en energiecoördinator, gewezen werden op de al bestaande groene projecten. Een tocht langs het met mos bedekte dak van het Foodcourt, zonnepanelen op het nieuwe Polakgebouw, driedubbelglas van het Erasmus Paviljoen, zeer zuinige LED-lampen in de parkeergarage en warmte-koude systemen voor de gebouwen. En, zei Jol, wellicht kan de bij daar in de toekomst aan worden toegevoegd, want er wordt door de hub aan gewerkt om die ook een plek op de campus te geven. “Maar dat staat nog niet helemaal vast.” EvR