Weer is er een camera geplaatst zonder toestemming van de Universiteitsraad, tot grote ergernis van de raadsleden. Ditmaal gaat het om een camera bij de vijver voor het Erasmus Paviljoen.

“Er zijn twee opties”, zegt studentraadslid Marco Voormolen tijdens de overlegvergadering met het College van Bestuur gisterenmiddag. “Of er zit iemand die de spreekwoordelijke bips afveegt met de Universiteitsraad, of er zit iemand die totaal incapabel is voor de taak die wordt uitgevoerd.”

Noodzakelijke toestemming

Harde woorden, maar ergens wel begrijpelijk. Het is namelijk al de derde keer dat er camera’s zijn geplaatst zonder de noodzakelijke toestemming van de Universiteitsraad. In april en mei werden er in de raad al hevige discussies gevoerd over de plaatsing van beveiligingscamera’s op de campus. In juni stemde de raad uiteindelijk in met het nieuwe camerareglement.

Dummy-camera’s

“We zitten in een bouwproces en we zullen toestemming vragen voor het aanzetten van de camera’s”, was het eerste antwoord van Bart Straatman, lid van het College van Bestuur. Maar dat was voor de Universiteitsraad niet voldoende. In mei bleek dat er ook dummy-camera’s, camera’s die niet zijn ingeschakeld, op de campus staan, onder andere in het V-gebouw. Toen werd al duidelijk dat het niet uitmaakt of een camera niet in gebruik is. De afspraak is namelijk dat er voor plaatsing toestemming wordt gevraagd, omdat de raad niet kan controleren of camera’s wel of niet zijn ingeschakeld.

Fout

Doordat de raadsleden meteen op die afspraak wezen was de discussie vrij snel ten einde. “We zitten fout”, gaf Straatman toe. “En we zullen het zo snel mogelijk rechtzetten.” TF