Op uitwisseling naar het buitenland? Veel studenten dromen ervan. En toch zal een groot deel van hen de stap niet zetten.

Het blokkensysteem op sommige faculteiten sluit namelijk niet goed aan op de onderwijsindeling van buitenlandse universiteiten, aldus een aantal studenten van de sociale faculteit en het Erasmus MC. Hierdoor kun je vakken en dus punten mislopen.

De uitwisseling voor het volgen van een minor in het buitenland gebeurt tijdens de eerste blokken van het derde bachelorjaar. Echter, deze blokken duren vaak korter dan het eerste semester van een buitenlandse universiteit. Dat betekent dat studenten op zoek moeten naar vakken die ze sneller kunnen afronden. In de praktijk blijkt dit vaak een heel gepuzzel. Christiaan de Jong, student aan het Erasmus MC en lid van de Universiteitsraad, noemt het zelfs ‘een oerwoud’.

Marlies Vreeswijk van het International Office FSW zegt dat zij studenten daarbij kunnen helpen. “We zorgen ervoor dat ze bepaalde vakken hier kunnen afronden of op een eerder tijdstip op de universiteit van bestemming.” Volgens Vreeswijk zijn er ook genoeg studenten die zich niet laten afschrikken door het blokkensysteem: “Het aantal geïnteresseerden is dit jaar booming.” Vorig jaar meldden zich –met veel moeite – vijftig studenten aan voor studeren in het buitenland. Dit jaar zijn er al tachtig geïnteresseerden langsgeweest.

Gonny Pasaribu, studieadviseur internationaal van het Erasmus MC, erkent dat het geen ideaal systeem is, maar zegt dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. “Wanneer studenten zich op tijd oriënteren is er niets aan de hand.” Zij adviseert studenten met een buitenlandambitie ongeveer een jaar van tevoren te beginnen met voorbereiden.

Bij de international office lijken ze zich op dit moment meer druk te maken om een heel ander obstakel: de langstudeerboete. Het zou kunnen dat studenten terughoudender worden met een uitwisseling, omdat ze bang zijn voor vertraging en dus een fikse boete.

EvdE