Topsalarissen stijgen sneller bij bedrijven die vaker in de media zijn.  Met die ontdekking haalde bedrijfskundige Jordan Otten dinsdag zelf ook de landelijke media.

Als we zijn belangrijkste onderzoeksresultaat volgen, moet het salaris van Jordan Otten, universitair docent bij de Rotterdam School of Managment Erasmus University (RSM), sinds gisteren met sprongen zijn gestegen. Zijn onderzoek naar de invloed van media-aandacht op topsalarissen dook vrijwel direct in enkele landelijke kranten op.

De meeste aandacht

“Ik wilde graag weten of de bedrijven die worden genoemd ook de bedrijven zijn waar de hoogste beloningen worden betaald”, vertelt Otten in het Algemeen Dagblad. Hij bekeek daarop zeven kranten en bepaalde welke bedrijven tussen 1998 en 2009 het meest in de berichtgeving over beloningen opdoken. Tot zijn schrik was er geen verband: kranten schrijven niet over de ondernemingen waar het meest wordt verdiend, maar over de ondernemingen die bij consumenten het bekendst zijn.

Sneller stijgen

De beloningen bij bedrijven waar in het verleden veel media-aandacht voor was, bleken echter wel sneller te stíjgen. Otten in de Volkskrant: “Door de openheid over salarissen zien deze bestuurders ook wat anderen verdienen. Dat kan weer aanleiding zijn onderhandelingen te starten over de eigen beloning.”

Jaarverslagen

Het Nederlands Dagblad plaatst bij die bevinding echter een kritische noot en vraagt zich af of de topmannen de media wel nodig hebben voor die informatie. Kunnen ze dat niet gewoon uit de openbare jaarverslagen halen? Otten: “Natuurlijk komen zij ook aan hun informatie zonder de media. Het zal een combinatie van factoren zijn.”

Vaststellen

Otten wil zich tot slot vooral sterk maken voor een beter beeld van wat ‘disproportionele’ beloningen zijn. In De Pers stelt hij: “Een relatief bescheiden salaris van 5 ton bij een klein bedrijf kan disproportioneler zijn dan de miljoenen van bijvoorbeeld Jeroen van der Veer bij Shell.” GvH