Dat ieder pondje door het mondje gaat wil niet zeggen dat het individu volledig verantwoordelijk kan worden gesteld voor zijn eetgedrag. Dit stelt Ilse Nijs, die op 12 maart promoveerde aan de Erasmus Universiteit.

Zwaarlijvige mensen zijn, meer dan slanke mensen, gericht op calorierijk voedsel en kunnen, zeker als zij honger hebben, snacks minder goed weerstaan. Dat is niet helemaal een vrije keuze, maar wordt gestuurd vanuit de hersenen. Bij de behandeling van obesitas moeten dan ook meer handvatten komen om te leren omgaan met de verleidingen van calorierijk eten, aldus Nijs.

Hersenen verstoord

Uit diverse studies blijkt dat er opvallende gelijkenissen zijn in de manier waarop de hersenen van verslaafde en obese personen reageren op respectievelijk drugs- en voedselgerelateerde prikkels in de omgeving. Bij beide lijkt het te gaan om verstoringen in de hersengebieden die de aandacht voor, en het verlangen naar plezierige prikkels reguleren.

Verwijt het individu niet

Obesitas lijkt dus een sterke drive om te eten, die gestuurd wordt door onbewuste, moeilijk controleerbare hersenprocessen. Hierdoor kunnen vraagtekens gezet worden bij het heersende stigma dat obesitas volledig een kwestie is van vrije keuze.

Obese mensen kunnen het niet alleen

Om blijvend gewichtsverlies te bereiken lijken cognitief-gedragstherapeutische technieken, die de obese persoon helpen om te gaan met de voortdurende verleiding van calorierijk voedsel, en een evenwichtig eet- en bewegingspatroon noodzakelijk. Overheid en werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen in het reduceren van verleidelijke voedselprikkels in onder meer scholen, bedrijfskantines en reclameboodschappen. EUR