De verwachtingen waren dinsdagmiddag hoog gespannen na de inleiding van Hans Jeekel, hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC. Als voorbereiding op de lezing ‘De helende werking van muziek’ van muziektherapeute Simone Brinkman, vertelde hij de twintigtal aanwezigen over de opvallende resultaten die waren geboekt met patiënten die naar ‘Mozart-achtige’ muziek luisterden tijdens een operatie.

Zo zouden patiënten die tijdens een operatie onder narcose naar klassieke muziek luisteren, na afloop sneller herstellen en minder pijnbehandeling nodig hebben. Onderzoek met te vroeg geboren kinderen en klassieke muziek had ook tot opzienbarende resultaten geleid; hun groei zou kunnen worden bevorderd door ze in een couveuse naar klassieke muziek te laten luisteren. Slechts een half uur na bepaalde muziek te hebben gehoord, vertraagde het metabolisme al van deze baby’s, wat er op duidt dat ze met minder energiegebruik sneller zouden groeien.  

Domper

Helaas komt de rest van de lunchlezing de hooggespannen verwachtingen van de helende werking van muziek niet tegemoet. Na de beloftevolle inleiding neemt Brinkman al gauw het podium over. Opgesteld staan een keyboard, waarachter haar man zit te wachten op instructies. Het publiek krijgt direct een ritme-oefening; terwijl de ene helft van de zaal tweemaal in zijn handen moet klappen, de andere helft eenmaal, vraagt Brinkman om een vrijwilliger die wil improviseren op het ritme. Een moedige jongen met zijn rechteronderarm in het gips meldt zich aan. Tussen het geklap door begint hij, na wat ongemakkelijk gewiebel op het podium, uiteindelijk op een jazzy manier  in te microfoon te zingen:

“Ik ben een geneeskundestudent

Eerstejaars geneeskundestudent

Ik houd van swingen

Swingen en zingen”

“Jullie merken het al,” legt Brinkman uit, wanneer het geklap na enkele minuten wegsterft, “muziek zorgt direct voor een hele andere sfeer.” Zover voor wat betreft de uitleg over het nut van deze ritme-oefening. Dat muziek sfeerbepalend is lijkt een overbodige  mededeling. Na het vertonen van een filmpje over Oliver Sacks, neuroloog en auteur van het boek ‘Musicophilia’, en het luisteren naar enkele muziekfragmenten die ‘emoties en gevoelens enorm kunnen beïnvloeden’ is de lezing al gauw voorbij. Maar hoe en waarom muziek helend is, is nog altijd niet duidelijk geworden.  CL